1903. Hotel cu iz oriental

Cunoscut multor generaţii de orădeni, Hotelul Parc a găzduit timp de zeci de ani turişti, călători şi personalităţi în plin centrul Oradiei. Povestea clădirii începe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când pe această parcelă contele Sámuel Teleki, comite suprem al Bihorului, a ridicat un palat cu etaj în stil baroc.

Cu timpul, imobilul a avut mai mulţi proprietari şi mai multe destinaţii, între care Casinoul Naţional bihorean, cu o sală de şedinţe, săli de conversaţii, jocuri, popice şi o bibliotecă.

În 1909, clădirea, cunoscută drept Palatul Bethlen, a devenit proprietatea familiei Weiszlovits, iar fraţii Emil şi Gyula au început să o transforme în hotel. După lucrări de renovare şi recompartimentare, cele 60 de camere, holurile şi alte spaţii au fost decorate cu valoroase covoare, vaze şi obiecte de artă aduse de Weiszlovits Gyula din India.

Hotelul, deschis în 1915, dispunea de electricitate, apă curentă şi încălzire centralizată, iar parterul era ocupat de magazine. Era considerat unul de lux, iar între cei găzduiţi aici s-au numărat Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, George Enescu şi Rabindranath Tagore.

2020. Monument dărăpănat

Din gloria hotelului de altădată a rămas doar o umbră. În prezent, clădirea zace nefolosită, are faţada acoperită cu plasă şi prezintă risc de prăbuşire.

Arhitectural, clădirea este eclectică, cu elemente secession. Faţada simetrică prezintă o intrare decorată cu feronerie stil 1900, iar ferestrele dreptunghiulare, cu ancadramente, sunt identice pe toată lungimea faţadelor către stradă.

Terasele din curtea amenajată în stil romantic găzduiau felurite evenimente. Cele mai recente renovări au fost efectuate în 1974, iar de atunci imobilul doar se degradează. Monument istoric de categorie B, hotelul, de doar 2 stele, a fost închis acum mulţi ani, dar şi-a păstrat toate detaliile intacte.

În 2008, Finanţele Publice au scos clădirea la licitaţie, dar nici Primăria Oradea, nici Consiliul Judeţean Bihor nu au cumpărat-o, deşi iniţial şi-au manifestat această intenţie. După ce, pentru scurte perioade, la parterul imobilul a fost deschis un restaurant, în 2018 întreg imobilul a fost scos la vânzare.

La începutul anului 2020, firma Rent Residence, actuala proprietară, a demarat lucrări de reabilitare integrală, cu menţinerea destinaţiei de hotel.