1840. Premiat de Academia Ungară

În epoca modernă, Oradea se dezvolta atât economic, cât şi cultural, unul dintre domenii fiind cel literar, inclusiv dramatic. Unul din scriitorii importanţi ai oraşului în secolul al XIX-lea a fost Szigligeti Ede. Pe numele său real József Szathmáry, s-a născut în Olosigul Oradiei în 8 martie 1814. S-a pregătit ca inginer, însă pasiunea pentru teatru l-a atras spre a juca pe scenele din Budapesta în tinereţe.

Pentru că părinţii i-au interzis să intre în lumea dramatică, şi-a schimbat numele şi, încurajat de autori precum Mihály Vörösmarty, a început să scrie piese. În 1840, drama sa în cinci acte "Rosa" a fost premiată de Academia Ungară, tot atunci devenind membru al acestei instituţii. În 1845 devenea membru al societăţii literare Kisfaludy din Pesta, continuând să scrie în anii următori.

Bibliografia sa numără peste o sută de lucrări, drame, tragedii şi comedii, între titluri numărându-se "Frangepán Erzsébet", "Romilda", "Captivitatea lui Rákoczy Ferenc II", "Tânăra Lilly", "Paul Beldi". Pe lângă scrierea de lucrări originale, Szigligeti a tradus în maghiară piesa "Egmont" a lui Goethe şi "Richard al III-lea" de Shakespeare, a fost şi actor, şi regizor. El a murit în Budapesta în 1878 şi înmormântat în Cimitirul Kerepesi.

2021. Un teatru, un bust...

În amintirea dramaturgului, în anul 1892 în Oradea a fost înfiinţată o societate culturală de elită ce a purtat numele lui Szigligeti, între membrii acesteia numărându-se oamenii de litere Iosif Vulcan şi Ady Endre. Societatea organiza concursuri literare şi istorice şi a înfiinţat un Comitet pentru bibliotecile populare, în acelaşi timp fiind locul unde s-a închegat curentul tânăr al literaturii orădene de la începutul secolului XX.

Numele lui Szigligeti este prezent şi azi în cotidianul şi lumea artistică locală. Casa în care s-a născut se află pe strada ce-i poartă numele, la numărul 16. Ridicat la începutul anilor 1800 în stil clasicizant, imobilul poartă pe faţadă o placă ce-i arată legătura cu literatul. În Oradea funcţionează Teatrul Szigligeti, înfiinţat în anul 2011 şi care prezintă, în cadrul stagiunilor anuale, spectacole de diferite genuri, periodic găzduind festivaluri precum HolnapUtán (Poimâine). În faţa clădirii Teatrului din Oradea se află un bust ce-l reprezintă pe dramaturg, opera sculptorului Margó Ede.

Realizat în 1912, le are reprezentate pe soclu pe Zsiga şi Rózsi, personajele uneia dintre operele sale, bustul în sine fiind turnat în bronz.