1893. Un modern magazin de fierărie

Până în secolul XVIII, zona din proximitatea actualului Parc 1 Decembrie a fost una liberă, destinată protejării cetăţii. După 1700, nu a mai fost delimitată astfel, pentru că cetatea îşi pierduse rolul militar. Astfel, pe amplasament au început să apară primele clădiri. Iniţial case, construcţiile au avansat pe orizontală, dar mai ales pe verticală, zona devenind un centru pentru comercianţii care veneau la Oradea.

Apariţia unui târg, pe locul actualului parc, a impulsionat construirea de clădiri comerciale şi locative în zonă. Una din acestea este cunoscută azi sub numele de Magazinul Andrényi sau Oţelul, de la actuala adresă Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6.

Clădirea a fost construită în anul 1893, după proiectul arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán senior, în stil eclectic, cu parter comercial şi un etaj destinat locuinţelor. Ferestrele au fost decorate cu coronamente şi cadre duble, specifice acestui stil.

La începuturi, construcţia avea o mansardă înaltă şi acoperiş decorat şi făcea parte dintr-un front de clădiri publice ce mai includea Hala Comercială (azi Facultatea de Medicină). Proprietarul clădirii era Andrényi Lajos, acesta deschizând la parter un magazin de fierărie, cel mai modern din oraş la acea vreme.

Clădirea magazinului Oţelul 20162016. În căutarea strălucirii de odinioară

Magazinul de fierărie a devenit, în timp, foarte cunoscut, inclusiv în afara oraşului. Regretatul istoric Liviu Borcea citează câteva fragmente ale revistei Transilvania, în care arată cum fierarii din zona Vaşcăului veneau la magazinul din centrul Oradiei pentru a-şi vinde marfa.

Unitatea a funcţionat până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, urmând să fie închis de autorităţile sovietice sub falsul pretext că patronul magazinului ar fi comis acte de sabotaj la adresa noului regim. Denumirea Oţelul a fost acordată la redeschiderea magazinului, în anul 1948.

În anii ´70, parterul a fost modificat în sensul deschiderii unor arcade precum cele de pe Şirul Canonicilor. Însă, datorită intervenţiilor superficiale, faţada clădirii a continuat să se degradeze.

În anii ´90, parterul găzduia un magazin de electrocasnice, iar mansarda fusese deja modificată substanţial. Acum, parterul găzduieşte câteva spaţii comerciale şi un club, iar la etaj are sediul Distrigaz Vest, PSD Bihor şi alte organizaţii. În acest an, Primăria a decis să reabiliteze clădirea, dorind să o aducă la starea iniţială. În prezent, imobilul este deţinut de mai mulţi proprietari, iar municipalitatea urmează să preia spaţiul comun din pod, în schimbul lucrărilor de reabilitare.