1867. Cel mai vechi parc al Oradiei
Imediat după unificarea administrativă a vetrei oraşului cu Velenţa, Subcetate şi Olosig, prin 1860, în Oradea a apărut ideea înfiinţării unui parc public de mari dimensiuni. Terenul identificat în acest scop era Grădina Rhédey, ce aparţinuse unui locotenent al armatei habsburgice, Rhédey Lajos, iar în 1804 fusese donat oraşului de către soţia acestuia.
Acolo se găsea o "ospătărie", un poligon de tir, ambele într-o stare avansată de degradare, şi o baie publică de care "toată lumea se fereşte să se apropie", după cum citează istoricul Janos Fleisz dintr-un text al epocii. Tot acolo se afla şi capela Rhédey. În 1867, primăria a înfiinţat o comisie care să decidă ce anume urma să se amenajeze în viitorul parc.
Zona a fost curăţată, iar în perimetru au fost construite unităţi de alimentaţie publică. Totuşi, apropierea de pârâul Peţa deranja orice fel de activitate recreativă, pentru că mirosurile erau greu de suportat, mai ales că pe malul apei funcţiona şi o moară care îi înnămolea albia. Ca urmare, la începutul secolului XX, orădenii care voiau să se plimbe într-un spaţiu verde amenajat preferau să frecventeze Băile Episcopeşti, adică Băile Felix de azi.
2017. Grădina Zoologică
La începutul secolului XX, Parcul Rhédey se întindea peste suprafaţa actualei Grădini Zoologice şi a Parcului Bălcescu, pe lângă care trecea o linie de tramvai. În zonă, atât către sud-est, cât şi către nord, erau cazarme militare, iar către vest un cartier faimos pentru bordelurile sale.
După Primul Război Mondial, parcul nu a mai beneficiat de lucrări importante de amenajare ori de întreţinere, astfel că în perioada interbelică a început să se degradeze, procesul continuând până în anii 1950. Pentru a crea o zonă inedită de relaxare, autorităţile de atunci au decis înfiinţarea Grădinii Zoologice, deschisă în 1960 pe o întindere de 3,5 hectare, cu câteva zeci de specii de animale.
În anii ’80, administratorul acesteia, Viorel Aştilean, a cerut demolarea capelei Rhédey, dar căderea regimului comunist a oprit proiectul. Ulterior, grădina zoologică a intrat paragină, astfel că a fost închisă în 2011. Până în 2013, a fost reabilitată şi extinsă, la redeschidere fiind prezentată drept una dintre cele mai moderne din ţară. Ulterior, unele amenajări s-au degradat din cauza proastei administrări, ceea ce a şi provocat demiterea administratorului Bimbó Szuhai Tibor.