1969. Un spital pentru copii
În anii ’60, odată cu dezvoltarea oraşului şi construirea cartierului Rogerius, a apărut necesitatea ridicării unui nou spital, dedicat exclusiv copiilor, al căror număr era în continuă creştere. Odată cu proiectarea Zonei de Vest, s-a optat pentru amplasarea aici a unui "centru de cartier" cu caracter medical, destinat să satisfacă necesităţile întregii regiuni.
Piatra de temelie a Spitalului Unificat de Copii, cum a fost botezat atunci, a fost pusă în anul 1965, acolo fiind, înainte, un teren mlăştinos, format prin scurgerea Pârâului Sălbatic. "Imaginaţi-vă o construcţie în formă de T, pe o suprafaţă de 8 hectare. În corpul principal, lung de 90 metri, ascensoarele urcă şi coboară 11 etaje, iar în celălalt corp de clădire, 5 etaje", aşa era descrisă noua "perlă" a zonei de vest a Oradiei, în presa vremii.
Spitalul a fost prevăzut cu secţii de chirurgie şi pediatrie, respectiv o policlinică, unde se puteau efectua până la 800 de consultaţii zilnic. Staţionarul era astfel conceput încât să răspundă atât necesităţilor regiunii Crişana, cât şi, în caz de nevoie, ale regiunii vecine, Maramureş. Spitalul a fost dat în folosinţă în anul 1969.
2018. Complex medical iar în şantier
Unitatea sanitară a funcţionat ca Spital de Copii până în anul 2010. Începând cu 1 ianuarie 2011, în urma unificării cu vechile spitale de neuropsihiatrie, pneumoftiziologie şi boli infecţioase, a devenit Spitalul Municipal al Oradiei, ulterior primind numele medicului bihorean Gavril Curteanu.
Spitalul are în prezent atât secţii de pediatrie, cât şi pentru adulţi, iar 2013 a fost inaugurată o parte a unui nou corp de clădire, ce găzduieşte Centrul Oncologic. Investiţii numeroase au fost făcute în ultimul deceniu în modernizarea secţiilor spitalului, respectiv în dotarea lor, dar şi a laboratoarelor cu aparatură medicală performantă.
În scopul creşterii capacităţii de spitalizare, la începutul acestui an a fost prezentat un proiect de extindere, de 17 milioane euro, care presupune construcţia unui nou corp de clădire, pe 6 niveluri, dedicat exclusiv secţiilor de pediatrie. Transformarea Spitalului Municipal într-un complex medical cuprinde şi edificarea unui imobil de locuinţe pentru medicii rezidenţi, care ar urma să se învecineze cu o clădire administrativă şi amfiteatru pentru studenţi. Construcţia blocului a început deja.