1934. Amenajat cu greu

În perioada interbelică, orădenii aveau la dispoziţie câteva locuri de agrement amenajate: parcuri, promenade şi ştrandul orăşenesc. Acest ultim obiectiv a reprezentat o dorinţă mai veche a localnicilor, după cum scria presa începutului anilor 30. Până atunci, singurul loc amenajat pentru bălăceală era baia publică Rimanóczy de pe strada Libertăţii.

Concursul pentru proiectarea ştrandului, amplasat de la început pe malul Crişului, s-a încheiat în 1930, când Primăria a premiat două proiecte ale unor ingineri orădeni, alese din 19 propuse. Criza economică a amânat planurile de milioane, iar proiectul a generat scandal în presa locală pe considerentul costurilor umflate. Până la urmă, construcţia s-a realizat, iar ştrandul a fost deschis pe 1 iulie 1934. Capacitatea era de 1.500 de persoane, existând 900 de "cutii pentru desbrăcat", bazin, un parc de 10 hectare, iar pe Criş a fost amenajat un ponton.

Accesul se făcea pe strada numită azi Aleea Ştrandului, din 1927 fiind amenajată o linie de tramvai ce pornea de pe strada Republicii, trecea prin Parcul Traian şi se oprea în faţa locului de agrement. Se intra cu bilete de o zi sau cu abonamente lunare şi pentru sezon.

2020. Aquapark-ul, magnet turistic

Ştrandul orăşenesc, devenit municipal, nu s-a schimbat spectaculos timp de 80 de ani. Investiţiile au fost minime şi au fost perioade bune de ani de zile în care a stat închis şi s-a degradat, fără a fi reabilitat. În începutul anului 2015, ştrandul a fost demolat pentru a se face loc unui nou complex de agrement: Aquaparkul Nymphaea.

Deschis în 2016 în urma unei investiţii de 22 milioane euro din fonduri europene, acesta se întinde pe 7 hectare, din care 5.000 de metri pătraţi reprezintă cele 15 bazine, interioare şi exterioare. Alte dotări şi facilităţi sunt cele 10 tobogane, tot de interior şi exterior, echipamentele de joacă pentru copii, saune şi saloane de masaj, baia turcească etc. Complexul este dotat şi cu terenuri de sport şi restaurante, însă albia Crişului nu mai este exploatată, cum s-a făcut în perioada interbelică.

Aquaparkul are 1.050 de locuri şi atrage anual, pe lângă localnici, mii de turişti din toată ţara, doar în anul 2019 având în total 355.000 de vizitatori. Pentru acces rapid şi sigur, mai bine de jumătate din bilete se vând online, musafirii putând să se distreze toată ziua. În această vară, din cauza pandemiei, oaspeţii complexului pot să folosească doar spaţiile exterioare.