1884. Pictorul Oradiei

Unul dintre pictorii orădeni care a câştigat faimă în Europa a fost Ernő Tibor, născut în anul 1884. A urmat studiile de specialitate la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, iar ca urmare a rezultatelor bune obţinute acolo, a primit o bursă de 2.600 coroane din partea Primăriei Oradea pentru a studia la faimoasa Academie Julian din Paris.

Şederea în Capitala Franţei i-a priit: la întoarcerea în urbea natală a ţinut o expoziţie personală în Cetate, cu 125 lucrări. Deja cunoscut la nivel local pentru peisaje şi portrete, Ernő a deschis în 1908 o şcoală de pictură în Palatul Vulturul Negru, prezentându-şi lucrările, împreună cu cursanţii, în cadrul mai multor expoziţii.

Artistul participa anual la Salonul de Artă din Budapesta, se inspira făcând călătorii în Europa şi expunea în Stockholm, Breslau, Copenhaga. Ernő a fost unul dintre pictorii care, prin peisajele sale urbane, promova Oradea peste graniţe.

A pictat zona malurilor Crişului, clădiri centrale, poduri şi străzi, livrând inclusiv lucrări de mari dimensiuni. În timpul Primului Război Mondial a fost încorporat, dar a continuat să picteze, devenind reporter de război.

2019. O galerie cu numele său

După Marea Unire, Ernő a participat la tot mai multe expoziţii în Bucureşti, continuându-şi totodată călătoriile de studiu şi creaţie. În 1935, tot cu sprijin din partea Primăriei Oradea, a călătorit pe coasta Mării Negre, de la Balcic până la graniţa sovietică, pentru a-şi extinde paleta de culori.

Cea mai dificilă perioadă din viaţa artistului a fost în al Doilea Război Mondial. Deşi în 1941 devenise membru al Uniunii Naţionale a Pictorilor Maghiari, trei ani mai târziu Ernő Tibor a fost deportat la Auschwitz şi Kauferingen, unde a murit cu 12 zile înaintea eliberării.

Postum, până în anii 2000, pictorul a fost evocat prin mai multe expoziţii retrospective, unele organizate de Muzeul Ţării Crişurilor, care deţine câteva dintre lucrările sale.

Artistului i-au fost dedicate biografii scurte și ample, cea mai recentă, a cercetătorului Maria Zintz, fiind editată de Institutul Cultural Român în 2016.

Ernő este prezent pe site-urile de specialitate cu lucrări de interior şi peisaje, iar cea mai scumpă lucrare a sa, "Bărci în Veneţia", a fost vândută cu 8.615 dolari la o licitaţie Artmark, în 2012. Pe strada Şirul Canonicilor funcţionează o galerie de artă ce-i poartă numele.