1949. Cine a fost Roman Mottl

Unul dintre cei mai importanţi pictori orădeni a fost Mottl Román, născut în 1921, fiul unui celebru grafician şi profesor de desen, al cărui nume l-a şi dus mai departe. Acesta a continuat tradiţia artistică a familiei şi s-a înscris la Institutul de Artă decorativă din Budapesta, pe care l-a absolvit în 1945.

În cadrul Secţiei grafice i-a avut ca profesori pe renumiţii Haranghi Jenö şi Domanoszky Endre. La 4 ani după absolvirea studiilor superioare a intrat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Oradea, unde a lucrat până în 1982. Activitatea sa profesională a însemnat atât cariera didactică, cât şi participarea la numeroase expoziţii şi manifestări de artă. De asemenea, a avut expoziţii personale, atât în Bihor, cât şi în ţară şi în Ungaria. A participat cu lucrări la toate Saloanele filialei Uniunii Artiştilor Plastici din 1949 şi până în 1991, la dispariţia sa. Odată cu intrarea sa în UAP, a expus în cadrul expoziţiei de artă interjudeţeană din Sala festivă a Primăriei Oradea (1949). Prima sa expoziţie personală a realizat-o în 1954, la Casa de Cultură din Săcuieni, urmată de cea din 1958 din Oradea. În Bucureşti a avut o primă expoziţie în 1971.

2018. Profesor pentru artişti

Prezenţa lui Mottl Román în cadrul evenimentelor de artă plastică din Oradea a fost constantă. A făcut parte din conducerea filialei Bihor a UAP, primind apoi conducerea Fondului Plastic din Oradea. O mare parte a lucrărilor a dedicat-o peisajelor citadine orădene, reproducând monumente, malul Crişului, clădiri şi poduri, şi evidenţiind curentele arhitecturale cărora acestea le aparţin. A mai realizat portrete, autoportrete, naturi statice, peisaje rurale, dar şi icoane.

Experienţa artistică, dar şi călătoriile dese pe care le efectua, i-au fost de ajutor în formarea, ca pedagog, a noilor de generaţii de artişti. Îşi învăţa elevii inclusiv care erau "etapele facerii" unui tablou, de la ambianţa din încăpere până la ustensilele folosite. În prezent, lucrări ale sale figurează în colecţii particulare şi de stat din România, Ungaria, Israel, Austria, Germania, Belgia, Elveţia ş.a.

Un catalog retrospectiv dedicat pictorului a fost editat de Muzeul Ţării Crişurilor în anul 1995. În patrimoniul acestuia, Mottl Román figurează cu lucrări de grafică şi o colecţie ex-libris din 775 piese. O stradă din cartierul Ioşia sud, lângă Calea Sântandreiului, îi poartă numele.