1905. Fațade înflorate

Colțul străzilor Patrioților și Moscovei oferă un mic spectacol secession inspirat din folclor, prin două clădiri ridicate de Emil Adorján, unul dintre proprietarii Palatului Vulturul Negru.  Arhitecții caselor Adorján I și II au fost Komor Marcell și Jakab Dezső, iar antreprenor Szarill Ferenc.

Adorján I se află pe colț și a fost construită în 1903, are parter și două etaje, fațade simetrice către cele două străzi, cu atic ondulat și câte o intrare și o casă a scării pe fiecare latură.

La parter se află un apartament cu 6 camere, al proprietarului, cu intrare separată prin gangul de pe strada Patrioților, iar deasupra alte apartamente.

În mijlocul fațadei către strada Moscovei se află un bow-window cu un vitraliu cu motive florale în partea superioară, un alt bow-window fiind deasupra gangului. În colț, etajul I are un balcon, deasupra căruia apare „pomul vieții”.

Casa Adorján II se află lângă, pe strada Patrioților 4, și a fost ridicată în 1904-1905. Având tot trei niveluri, prezintă o fațadă decorată bidimensional, cu ferestre drepte și arcuite.

Parterul este comercial, având un gang și ferestre mari, iar la etaje se află locuințe.

2023. În restaurare

Cele două case Adorján închid latura vestică a piațetei din spatele Teatrului și au vizibilitate bună dinspre pietonala Republicii. Decorul vegetal amintește de viziunea arhitecturală a lui Ödön Lechner, un important reprezentant al Artei 1900.

Funcțiunile s-au menținut până în zilele noastre, dar proprietarii s-au schimbat. După naționalizarea locuințelor din 1949, apartamentele au fost închiriate, iar în anii 1990 spațiile comerciale de la parter au fost folosite de firme cu diferite obiecte de activitate.

În anii 2000, în Casa Adorján I avea sediul o firmă producătoare de mobilă, iar în Adorján II s-a aflat sediul unui partid politic, un birou parlamentar, redacția ziarului Crișana și un cafe-bar.

Azi, aici funcționează o frizerie și un bistro. Pentru restaurarea clădirilor, ambele monument istoric și aflate într-o stare accentuată de degradare, lucrările au fost autorizate în mai 2022 în beneficiul Primăriei.

În decembrie același an a început restaurarea Casei Adorján I, unde se refac fațadele și învelitorile, hornurile, se repară balcoanele și se restaurează elementele decorative.

Tâmplăriile vechi sunt recondiționate ori înlocuite cu altele noi, similare, iar jgheaburile și burlanele sunt schimbate. Casa Adorján II urmează să fie și ea restaurată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!