1993. Se concesionează teren

Ridicate în anii 1960-1980, cartierele de blocuri din Oradea au fost concepute cu puține locuri de parcare, clădirile în sine neavând, decât cu foarte puține excepții, garaje subterane sau la parter. După 1990, odată cu sporirea numărului mașinilor personale, a crescut și nevoia de astfel de zone de oprire lângă domiciliu. Prin urmare, în începutul anilor ’90, Primăria a concesionat numeroase spații dintre blocuri pentru construirea de garaje individuale cuplate.

Contractele de concesiune erau semnate cu câștigătorii licitațiilor pentru teren, una dintre acestea având loc în februarie 1993. Atunci, Primăria a licitat terenuri pe strada Sovata, în spatele blocurilor PB 10 și PB 11, pe B-dul Dacia, în spatele blocurilor B2, C5 și C6 și la numărul 110, precum și lângă Grădinița nr. 52 din zona străzilor Italiană-Călugăreni.

Fiecare bucată de teren destinată unui garaj avea suprafața de 25 mp, durata concesiunii fiind de 25 de ani. Prețul de strigare era 140 lei/mp/an. Pentru comparație, prețul unui ziar în acel timp era de 20 lei. Pe majoritatea amplasamentelor au și fost ridicate garaje, majoritatea din tablă, iar altele din cărămidă și acoperite cu tablă.

2021. Regenerare urbană

Dincolo de relativa utilitate, pentru că, în loc să găzduiască vehicule, au fost transformate în spații de depozitare, garajele dintre blocuri s-au dovedit a fi şi inestetice. Neîntreținute, după 25 de ani ele stricau aspectul cartierelor și ocupau un spațiu altfel folositor, fiind de găsit atât în Rogerius, cât și în Nufărul, prin Calea Aradului sau Velența.

În anii recenți, pe măsură ce contractele de concesiune au început să expire, Primăria nu le-a prelungit, optând să încheie contracte de închiriere pe un an. Pentru eliberarea spațiilor comune din cartiere și îmbunătățirea aspectului lor, municipalitatea a început desființarea celor peste 2000 de garaje. Mai bine de jumătate erau deja demolate în 2019, iar în 2020 mai existau circa 500.

În anul curent au mai fost demolate aproape 100 de astfel de construcții în zonele Aleea Salca, Aleea Sulfinei și strada Seleușului, autoritatea locală preconizând desființarea ultimelor garaje până în 2024.

Locul lor este luat, în principal, de locuri de parcare trasate, circa 30 în locul a 20 de garaje, o parte a lor fiind apoi scoase la licitație pentru locatari. În alte cazuri, precum în zona Ştefan cel Mare, în locul lor a fost amenajat un parc.