1995. Primele cu iluminat

În începutul anilor 1990, clădirile din centrul Oradiei, publice şi private, se aflau într-o stare mediocră, nefiind renovate chiar de decenii.

Majoritatea faţadelor erau degradate şi, având în vedere că oraşul abia ieşise din perioada comunistă, în care s-au făcut economii drastice de energie electrică, nicio clădire nu avea iluminat arhitectural.

În 1994, Consiliul Local a demarat un proiect pilot de dotare cu astfel de echipamente pentru două clădiri care arătau mai bine: Palatul Primăriei şi Teatrul de Stat. Investiţia, la acea vreme în valoare de 40 de milioane de lei vechi, a inclus şi iluminarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, presupunând montarea câtorva zeci de proiectoare şi becuri de 300 până în 1.500 W.

Scopul era "reliefarea detaliilor edificiilor", fiind necesară şi montarea de console de susţinere pentru corpurile de iluminat. Echipamentul era ales astfel încât să "deranjeze" faţadele cât mai puţin, iar becurile erau de dimensiuni mici, ca să ţină mai mult. Primăria a început să fie vizibilă şi noaptea începând din vara anului 1995, însă trei ani mai târziu faţadele au intrat în renovare.

Cu acea ocazie sistemul de iluminat a fost şi el modernizat.

2021. Centru strălucitor

Practica instalării de iluminat arhitectural s-a generalizat în timp, însă mai mult după anul 2011. Până atunci au mai fost restaurate doar câteva clădiri, precum Teatrul, Palatul Sztarill, biserica cu Lună şi biserica Szent László.

Creşterea numărului de faţade restaurate a implicat şi montarea de corpuri de iluminat, astfel încât detaliile baroce, neoclasice şi secession să fie vizibile după lăsarea serii. Restaurate în anii recenţi, clădirile din strada Republicii 11 şi 13 şi Palatele Stern, Moskovits şi Apollo de pe aceeaşi arteră, sunt vizibile în toate detaliile, graţie corpurilor de iluminat montate atât pe faţade, cât şi în pavaj.


(Foto: Ovi D. Pop)

La fel, clădiri precum fostul Spital al Mizericordienilor, Sinagoga Sion, Muzeul Ţării Crişurilor şi Templul Francmasoneriei sunt iluminate cu ajutorul lămpilor LED, în culori reci şi calde, în funcţie de faţade şi de detaliile pe care le scot în evidenţă.

În anul 2020, în urma pietonalizării străzii Aurel Lazăr, în faţa clădirilor a fost montat câte un şir de lămpi încrustate în pavaj, care însă le luminează doar în bare verticale în distanţe relativ egale. Renovate recent sau în curs de reabilitare, clădiri precum Palatul Rimanóczy de pe strada Republicii şi Palatul Primăriei vor beneficia de noi sisteme moderne de iluminat.