1900. Arborele Verde, mai mult decât un han

Puţini ştiu povestea clădirii din strada Vasile Alecsandri nr. 8 - intrarea în Pasajul Vulturul Negru. Acum mai bine de un secol şi jumătate, în clădirea cu un etaj funcţiona un han pentru drumeţii care aveau treabă prin oraş. Se numea Arborele Verde şi era un spaţiu cultural numai bun de "stat la o şuetă".

La parterul clădirii funcţiona unul din localurile care împodobeau strada, iar din faţa sa, începând cu anul 1860, plecau zilnic diligenţe către Băile Felix şi Băile Episcopeşti. Sala cea mare a servit nu doar ca local, ci şi ca sală de spectacole sau pentru întrunirile politice.

Pentru românii din Oradea, clădirea a avut o importanţă deosebită în perioada de dinaintea Primului Război Mondial: la 1 iulie 1871, aici se constituia Reuniunea Politică a Românilor din Comitatul Bihor, iar câţiva ani mai târziu tot aici se organizau balurile corului local Hilaria.

În anul 1900, în această clădire şi-a început activitatea Despărţământul, adică filiala orădeană a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA), instituţie ce promova cultura românească în Ardeal. Întrunirile sale aveau loc însă la intervale mari de timp, din cauza dezinteresului populaţiei.

2016. Teatrul Arcadia şi o faţadă scorojită

De istoria acestei clădiri se leagă şi numele lui Iosif Vulcan. În sala cea mare a fost pusă în scenă, în anul 1895, comedia acestuia "Sărăcie lucie", în cadrul a ceea ce numea istoricul Liviu Borcea "prima petrecere românească de amploare din Oradea". A fost prima reprezentaţie susţinută în oraş de o echipă de actori români.

Jubileul activităţii literare a lui Vulcan, dar şi cele aproximativ patru decenii de apariţie a revistei Familia erau de asemenea marcate, în 1904, în aceeaşi sală de festivităţi. După construirea palatului Vulturul Negru, clădirea Arborele Verde a fost inclusă în complex, dar hotelul de la etaj a fost desfiinţat şi transformat în cabaret.

La începutul perioadei comuniste, clădirea a intrat într-un con de umbră, dar importanţa sa a fost reactivată în anii ´60, odată cu înfiinţarea Teatrului de Păpuşi.

Acesta funcţionează şi în prezent, sub denumirea Teatrul Arcadia, cu intrare dinspre pasaj şi cu mare priză la publicul juvenil, iar parterul este ocupat de câteva localuri. Totuşi, starea clădirii nu este între cele mai bune. Hotelul de odinioară a devenit spaţiu pentru câteva apartamente. Faţada urmează să intre, însă, într-un program de reabilitare, la fel ca altele de pe strada Alecsandri.