1966. Vacanță cu Moș Gerilă

În perioada comunistă, Crăciunul era sărbătorit doar în familii, nu și oficial. Ultimele zile din an și primele două după Anul Nou erau generic numite „sărbătorile de iarnă”, ce încheiau „luna cadourilor”. Zile aparte erau și pentru elevi, căci după serbarea de sfârșit venea așteptata vacanță de iarnă.

În 1966, în Bihor au primit vacanță 130.000 de școlari și liceeni. Pentru cei mici, asta însemna, cum nota ziarul Crișana, aventuri cu săniuța, sărbătoarea Pomului de iarnă și prilej de „întâlniri neașteptate cu Moș Gerilă”, un Moș Crăciun al acelor ani, îmbrăcat similar și care le aducea daruri copiilor cuminți. În schimb, cei mari preferau odihna activă, însemnând excursii și activități organizate în clubul tineretului și în cele școlare, de obicei vizionări de filme ori seri literare.

Pionierii erau angrenați în carnavalul „Fulgii de zăpadă”, într-un concurs de săniuțe și unul de înot în bazinul acoperit, dotat cu Cupa iernii. Copiii aveau ca opțiuni de vacanță și participarea la spectacole ale Teatrului de păpuși și serate de basme. Cu toții erau invitați și în Orășelul Copiilor din Parcul Bălcescu ori la spectacolul de Ziua Republicii, pe 30 decembrie, dat de grupuri vocale, dansatori și instrumentiști elevi.

2022. Vacanță cu de toate

Elevii de acum au, de asemenea, parte de o vacanță cu prilejul sărbătorilor de final de an, iar activitățile de vacanță sunt legate de Crăciun și Revelion. În plus, în funcție de vârstă, copiii și tinerii pot opta pentru ocupații individuale sau de grup.

Mersul la colindat este obișnuit mai ales în sate, iar întâlnirile festive - în oraș. Excursiile și drumețiile, de obicei în stațiunile montane, sunt preferate și azi, mai cu seamă că acolo copiii pot vedea zăpadă, se pot da cu sania ori pot schia.

City break-urile, atât în țară, cât și în străinătate, sunt o altă variantă tot mai apreciată, iar o vizită în Târgul de Crăciun din Piața Unirii devine și prilej pentru patinat. Concertele și spectacolele de Crăciun sunt și ele o variantă pentru elevi, chiar dacă au loc deja de dinaintea vacanței.

Mult mai la îndemână este vizionarea filmelor de Crăciun, din care copiii le pot alege pe cele preferate. Totodată, unele asociații și instituții organizează activități creative, de realizare a decorațiilor hand-made, de împachetare a cadourilor și concursuri de desen pentru elevi, existând și posibilitatea practicării voluntariatului în centre de asistență și târgurile de sărbători.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!