1931. Spital "de caritate"

Rămasă între blocuri în anii ’80, clădirea cu numărul 2 din Piaţa Ion Creangă a fost ridicată în perioada interbelică, pe când în cartier erau doar case. Având parter, un etaj şi încă unul parţial, aceasta a fost dată în folosinţă în 1931 prin inaugurarea Spitalului Sf. Iosif al Surorilor de caritate Sf. Vicenţiu din Oradea. Entitatea avea 50 de paturi şi mai multe specializări, iar din Monografia Almanah a Crişanei din 1936 aflăm cine erau medicii care profesau aici.

Pe interne era dr. Sebestyén Artur, ginecologie şi obstetrică – dr. Costa Romulus, chirurgie – dr. Gutmann Ladislau, röntgenologie – dr. Schwartz Eugen, neurologie – dr. Erdin Ştefan, dermatologie – dr. Barna Ladislau.

Pe lângă medici, spitalul avea personal administrativ şi surori de îngrijire. Între dotările existente în anii ’30 erau aparaturi pentru "băi medicale", un aparat röntgen pentru radiologie, precum şi un laborator unde se realizau examinările cu substanţe chimice.

În interbelic, spitalul era căutat de "mulţi bolnavi, cari pretind o îngrijire medicală mai aleasă", informează Monografia. Clădirea, cu o arhitectură neoeclectică simplă, ferestre cu arcade la parter şi o logie generoasă la etaj, a funcţionat şi după război ca spital, dar de stat.

2021. Gratuit pentru nevoiaşi

Funcţiunea medicală a clădirii este constantă până azi. După 1990, aici şi-a desfăşurat activitatea specializarea Stomatologie a Universităţii din Oradea, care a şi renovat-o în 1999. În 2010, Episcopia Romano-Catolică, care a devenit proprietară, a organizat o colectă pentru o nouă renovare capitală.

Lucrările au avut loc un an mai târziu, incluzând schimbarea acoperişului şi restaurarea faţadei, însă interiorul este folosit până în prezent doar parţial. După mai multe dotări cu mobilier şi aparatură făcute cu ajutorul unor ONG-uri, Asociaţia Caritas Catolica a inaugurat aici, luna trecută, mai multe cabinete medicale, mutate din Şirul Canonicilor.

Înfiinţată în 1993, policlinica Asociaţiei funcţionează acum în forma unei Societăţi Civile Medicale, iar în cele 12 noi cabinete, medicii, specialişti colaboratori ai asociaţiei, ajutaţi de voluntari, oferă consultaţii gratuite pentru sărmani şi cu preţuri modice pentru cei cu venituri mici. Între specializări se numără: pediatrie şi psihiatrie pediatrică, psihologie, ortopedie, medicină internă, stomatologie, dermatologie, medicina muncii şi traumatologie. Există şi un medic de familie, iar în alte două cabinete se pot face ecografii şi masaj terapeutic medical.