Municipiul Oradea va contracta un credit BEI în valoare de 40,4 milioane euro, prin două contracte de finanţare rambursabilă.
(Încă) un credit pentru lucrări...
Consiliul Local a hotărât vineri, la propunerea primarului Florin Birta, contractarea împrumutului pentru cofinanţarea unor proiecte de investiţii estimate la o valoare de 144,5 milioane euro.
"Având în vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeană de Investiţii, putem beneficia de o finanţare flexibilă cu costuri foarte bune. Am decis să mergem pe finanţare de portofolii de proiecte. Astfel, dacă pe parcurs vom putea finanţa unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare oraşului", a declarat edilul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.
Potrivit primarului, avantajul acestei măsuri este că municipalitatea poate demara licitaţiile pentru lansarea lucrărilor înainte să aibă asigurată cofinanţarea din fonduri europene, aşa cum s-a întâmplat în cazul construcţiei Podului Centenarului sau în cazul reabilitării clădirii Primăriei, a Bazinului Olimpic sau a străzii Vasile Alecsandri.
Iluminat public inteligent, autobuze, pasaj peste centură...
Banii împrumutaţi de la BEI vor fi cheltuiţi exclusiv pe investiţii.
Pe lista proiectelor de infrastructură în pregătire se numără: iluminatul public inteligent, achiziţionarea de autobuze, reabilitarea parcurilor 1 Decembrie şi Libertăţii, respectiv a piaţetei Independenţei de pe malul Crişului Repede.
Din împrumutul contractat se va mai finanţa construirea drumurilor colectoare şi a pasajului pentru viitorul centrul de transport intermodal, amenajarea pasajului suprateran peste şoseaua de centură în prelungirea străzii Meşteşugarilor şi modernizarea magistralei ferate Timişoara – Arad – Oradea.
Grad de îndatorare de 21,9%
Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul BEI în două contracte de împrumut pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.
Creditul a fost împărţit în două contracte în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro, cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.
Noul împrumut va creşte gradul de îndatorare al Oradiei la 21,9% din veniturile proprii în anul 2025, sub limita de 30% impusă de lege.