Cifrele sunt şocante. La nivel de an, dispare echivalentul populaţiei oraşelor Nucet şi Vaşcău la un loc, pe lună dispare un sat cam ca Damiş, iar zilnic cam o scară de bloc cu patru etaje. Numărul deceselor înregistrate în luna octombrie în Oradea, pe fondul pandemiei de Covid-19, a explodat la circa 600.

"Luna trecută au fost oficiate în cimitirul municipal 217 înmormântări, dublu faţă de obicei. N-au mai fost atâtea din timpul războiului", spune Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care administrează cimitirul orădean.

Aritmetica morţii

 şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Oradea, Gheorghe SeicaCel de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19 mătură Oradea, lăsând în urmă ravagii. Începând din octombrie, paginile reţelelor de socializare s-au umplut de candele şi condoleanţe, firmele de pompe s-au confruntat cu o dublare a comenzilor, iar administraţia cimitirului s-a văzut în imposibilitatea de a mai face faţă solicitărilor. "Recordul absolut s-a înregistrat pe 18 octombrie, într-o zi de luni, când în Oradea s-au înregistrat 49 de decese", spune şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Oradea, Gheorghe Seica (foto).

Luna trecută, în Oradea s-au înregistrat circa 600 de decese. "Dacă acest ritm se menţine, până la sfârşitul anului se vor înregistra peste 5.000 de decese, în condiţiile în care anul trecut, având în vedere pandemia, numărul lor a crescut la 4.061, faţă de doar 3.360 în 2019", zice Seica.

"Cu frigiderele pline..."

Firmele de pompe funebre au de lucru mai mult ca oricând. "Toate firmele sunt cu frigiderele pline de decedaţi. Numărul înmormântărilor s-a triplat, cine avea 4 pe zi astăzi are 12", spune angajatul unei firme de profil.

Toamna aceasta închide ochii o generaţie. "În 80% dintre cazuri e vorba de persoane de 70 de ani şi peste, dar treptat media de vârstă începe să scadă, spre cei născuţi în anii ʼ70 - ʼ80", spune orădeanul. O treime dintre răposaţi au scris în acte "Covid". "Oamenii nu merg la doctor ca să nu ia Covid-19 sau pentru că acesta e ocupat cu cei în stare gravă şi ajung să moară cu zile", crede acesta.

Conform evidenţelor, peste jumătate dintre morţii înregistraţi în Oradea sunt înmormântaţi în localităţile de domiciliu din Bihor sau în judeţele învecinate. "La ţară o înmormântare se ţine şi acum după trei zile, ca tot timpul, dar în Oradea aştepţi şi de trei ori mai mult", spune angajatul.

12 zile de aşteptare

directorul ADP Oradea, Liviu Andrica La jumătatea lui octombrie, înmormântările în cimitirul municipal ajunseseră să fie programate peste 12 zile. Cum aparţinătorii nu au nicio vină, conducerea ADP a hotărât ca familiile să plătească taxa de 100 lei pe zi doar pentru primele trei. "Scutirea se aplică din 1 octombrie, când a izbucnit cel de-al patrulea val al pandemiei", spune directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Miercurea trecută, cele 22 de module de frig din subsolul capelei municipale erau toate ocupate.

"Preluăm doar decedaţii programaţi la înmormântare, pe cum se eliberează câte un loc în urma înmormântării", zice directorul. ADP va cumpăra în viitor încă 10 module de frig pentru a-şi mări capacitatea de stocare, chiar dacă pandemia va intra pe o pantă descendentă. "Ca să fim pregătiţi...", zice Andrica.

Se sapă pe rupte!

Pentru a scurta timpul de aşteptare, conducerea ADP a mutat angajaţi din pieţe la săpat de gropi şi a angajat gropari oferind, ca unui inginer, salarii de 3.000 lei net lunar. "Norma este o groapă de 3 metri cubi pe zi", explică directorul.

Săpatul se face manual, în pământ ca betonul. Excavatorul nu poate intra printre morminte. "E greu, dar te obişnuieşti. Până la 10 sapi mormântul, apoi mergi cu băieţii la lăsat morţii în groapă şi acoperit cu pământ", povesteşte, simplu, un gropar.

Săptămâna trecută, timpul de aşteptare scăzuse la 6 zile, pentru că administraţia cimitirului a deschis noi parcele în care se poate săpa mecanizat.

"Luna viitoare ne vine încă un utilaj, aşa că ritmul se va accelera", zice Andrica.

Noile parcele vor prelungi "viaţa" cimitirului municipal cu 10 ani, mai ales că ADP construieşte deja un columbar cu 336 de locuri pentru urnele decedaţilor incineraţi. "Columbarul va mai reduce din presiunea pusă pe locurile de veci", crede directorul.

În plus, conducerea ADP a decis construirea unei capele noi lângă parcelele acum înfiinţate (foto jos), pentru a creşte numărul înmormântărilor, şi transmiterea online a tuturor slujbelor oficiate în cimitir, pentru a reduce numărul participanţilor şi a limita transmisia coronavirusului. Poate aşa orădenii vor reuşi să ţină moartea mai la distanţă...