Oradea îşi păstrează ratingul Fitch "BBB minus" cu perspectivă stabilă, primul acordat localităţilor recomandate pentru investiţii.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, calificativul acordat oraşului reflectă o performanţă fiscală "susţinută şi îmbunătăţită" în care "economia locală asigură un nivel de trai peste medie cu efect şi asupra taxelor locale".

Oraşul, ca ţara

Municipalitatea orădeană îşi menţine ratingul "BBB minus" pentru împrumuturile în valută şi monedă naţională deja din anul 2014.

Rating-ul oraşului este acelaşi cu cel al ţării. "Anul trecut oraşul a făcut rambursări masive de datorie publică şi ar fi trebuit să urcăm din punct de vedere al calficativului, lucru care nu s-a întâmplat. Cotaţiile pe care le are România reprezintă nivelurile maxime pe care le poate atinge Oradea, pentru că pentru că suntem dependenţi de deciziile luate de Guvern", a explicat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Singura din România...

În ceea ce priveşte stabilitatea financiară a oraşului, directorul a argumentat arătând că Oradea este singura municipalitate din România care a obţinut o finanţare BEI fără garanţie guvernamentală, iar anul trecut a semnat cu banca un credit pentru un portofoliu de proiecte flexibil în funcţie de nevoile oraşului.

Localitate cu 196.367 de locuitori, Oradea beneficiază de pe urma proximităţii graniţei cu Ungaria şi a dezvoltării unui lanţ de parcuri industriale, care au atras investitori şi forţă de muncă. Plaformele industriale au atras investiţii străine directe de 285 milioane euro şi au dus la apariţia a 6.250 locuri de muncă.