Un studiu comandat de municipalitate confirmă ce ştia toată lumea. Altădată impozante, clădirile din centrul Oradiei au ajuns nişte vestigii istorice.

Arhitecţii plătiţi de Primărie spun că aproape toate clădirile analizate necesită intervenţii de urgenţă, iar puţinele amenajări s-au făcut prost!

"Căzături" monumentale

08 Pafka Ernest.jpgDacă mâine municipalitatea ar începe să amendeze proprietarii imobilelor care au faţadele distruse, majoritatea orădenilor din zona centrală ar fi buni de plată. Studiul de faţade comandat de municipalitate pentru cele 3.800 de imobile din centrul istoric arată că acestea sunt nişte ruine cu pretenţii de monument. "Doar 5% sunt bine întreţinute", zice coordonatorul studiului, arhitectul Ernest Pafka (foto).

Analiza a 1.800 de clădiri situate pe malul stâng al Crişului Repede arată că patrimoniul imobiliar al oraşului a fost pocit chiar şi atunci când s-a încercat reabilitarea clădirilor. "S-au făcut intervenţii fără respectarea proiectelor şi s-au declarat unele intervenţii ca reparaţii curente pentru că acestea nu necesită autorizaţie de construire", susţine arhitectul.

Frumuseţe şutită!

Exemple ar fi cu duiumul. Peste 3.000 de ferestre cu tâmplărie din lemn, deci adecvată faţadei, au fost înlocuite cu termopane din PVC, sute de ornamentaţii artistice au fost înlocuite cu tencuială fadă şi zeci de piese de feronerie au fost demontate. "Au dispărut vitralii de importanţă deosebită pentru că omul, după ce şi-a cumpărat pe doi bani apartamentul, şi-a dat seama că poate câştiga de 20 de ori mai mult prin vânzarea lor în străinătate. Acum pot fi văzute probabil prin Europa centrală şi de vest", zice Pafka.

Loviţi de febra reabilitării, proprietarii mai mult şi-au urâţit casele. Există imobile distruse prin transformarea podului în dormitoare cu ferestre PVC ori case a căror faţadă, altădată în nuanţe de galben specifice oraşului, a fost spoită în roşu, verde şi bej. După cum l-a tăiat capul pe cel care a plătit lucrările! "Pe strada Cuza Vodă, de pildă, au apărut case vopsite într-un roşu atât de ţipător încât un confrate din străinătate m-a întrebat dacă în România s-a legalizat prostituţia", ironizează arhitectul.

Pafka spune că, paradoxal, cel mai bine conservate sunt imobilele... abandonate. "Cei care nu au avut bani nu şi-au întreţinut casele şi, culmea, acestea sunt cel mai bine păstrate, pentru că acolo s-au păstrat ornamentaţiile şi volumetriile".

Banii jos!

Studiul pe care Primăria a plătit 500.000 lei va trebui finalizat până la 15 iulie şi va cuprinde fişa fiecărui imobil din zona centrală, cu modul în care arată şi cu intervenţiile ce trebuie făcute. Documentul va recomanda inclusiv paletarul de culori adecvat faţadei şi modul în care trebuie să aibă loc refacerea ornamentaţiilor.

Primăria nu a băgat banii în cercetări fără să aibă şi un interes direct. Studiul va constitui cadrul legal în baza căruia, începând din cea de-a doua jumătate a anului, se va impune taxa specială pentru neîntreţinerea faţadelor. Aceasta a fost instituită de Consiliul Local anul trecut şi se calculează în funcţie de suprafaţa desfăşurată a clădirii, urmând să fie cel mai mare bir local. "Dacă faţada nu este reabilitată, proprietarul va fi obligat la plata unei taxe de patrimoniu care va fi dublă faţă de impozitul pe proprietate pentru acest perimetru urban", explică primarul Ilie Bolojan.

Funcţionarii Primăriei estimează că dacă pentru un apartament în centrul oraşului impozitul este undeva la 50 lei, taxa specială poate ajunge şi la 150 lei. Singura consolare a "plătitorilor" este că banii colectaţi din taxa specială vor fi folosiţi ulterior de municipalitate la finanţarea lucrărilor de reabilitare...

"Credit" fără dobândă

08 Cristian Beltechi.jpgDacă imobilele părăginite se vor suprataxa, cele reabilitate vor fi scutite de impozit pe cinci ani. La fel, orădenii care fac demersuri pentru refacerea faţadelor vor fi scutiţi de plata taxelor pe actele eliberate de Primărie, cum ar fi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. Mai mult, în premieră naţională, municipalitatea vrea să implementeze un sistem de credit fără dobândă pentru orădenii dispuşi să contribuie la reabilitarea clădirii, dar care nu au bani. "E vorba de un ajutor financiar pe care municipalitatea îl acordă şi pe care beneficiarul va trebui să îl ramburseze actualizat doar cu rata inflaţiei", arată Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Conform proiectului de regulament privind acordarea acestui ajutor financiar, împrumutul va trebui înapoiat în cel mult cinci ani, iar până la stingerea lui municipalitatea va institui ipotecă pe apartamentul celui creditat. Omul nu va primi banii în mână, ci Primăria va plăti partea lui de contribuţie direct către firma executantă. Ulterior, conform contractului încheiat cu municipalitatea, proprietarul va putea să-şi înstrăineze apartamentul doar cu rambursarea integrală a sumei datorate.

Se dezbate

Proiectul de regulament a fost supus săptămâna trecută dezbaterii publice şi urmează să fie discutat în Consiliul Local la şedinţa din 27 aprilie. Dacă totul merge bine, în cea de-a doua parte a anului municipalitatea va putea acorda deja primele finanţări, pentru că în bugetul AIO a şi fost prinsă suma de 3 milioane lei cu destinaţia "reabilitare clădiri din perimetrul istoric".

"Interesul nostru e să cofinanţăm reabilitarea faţadelor la cât mai multe clădiri. Spre exemplu, dacă într-o clădire cu 20 de apartamente doar unul sau doi proprietari nu pot suporta costurile, e clar că vom interveni cu prioritate acolo", afirmă Beltechi. Directorul spune că numărul faţadelor ce vor fi reabilitate depinde mult de amploarea lucrărilor şi de numărul celor care vor solicita, în acelaşi imobil, ajutorul financiar din partea Primăriei. "Chiar şi aşa, cred că am putea reabilita între două şi cinci faţade de clădiri pe an", precizează funcţionarul.

Cifra nu este mare, dar măcar e un început. Teoretic, în cel mult cinci ani, plasele care acoperă imobilele din zona centrală ar putea deveni o amintire. La fel de urâtă ca prezenţa lor de acum, când acoperă cele mai emblematice clădiri ale Oradiei...


NUMAI PENTRU CEI SĂRACI
"Creditul" pentru tencuială

Deşi sună generos, ajutorul financiar pentru reabilitarea faţadei imobilelor nu e pentru toată lumea. Conform proiectului, pentru a beneficia de sprijinul Primăriei solicitantul va trebui să parcurgă întâi toate etapele de avizare a lucrării, ceea ce presupune destulă birocraţie, şi să demonstreze că este proprietar pe apartamentul pentru care datorează cota-parte din valoarea lucrării de reabilitare.

Locuinţa trebuie să nu fie ipotecată, în litigiu sau sub sechestru. În plus, cel care urmează să fie creditat din bugetul local trebuie să declare pe proprie răspundere că nu are banii necesari pentru acoperirea contribuţiei proprii. Cele declarate vor fi verificate, după care cererea va fi supusă aprobării Consiliului Local.

Orădenii vor putea depune cereri de finanţare în primul trimestru al fiecărui an, urmând ca departajarea solicitanţilor să se facă în 30 de zile, pe baza unor criterii obiective cum ar fi importanţa clădirii, stadiul de degradare, destinaţia imobilului şi durata perioadei de rambursare a ajutorului financiar.