Contrastul dintre reclamele viu colorate şi faţadele prăbuşite, care dă oraşului o imagine grotescă, are zilele numărate. Primăria vrea să pună în aplicare un pachet de măsuri privind publicitatea stradală şi reabilitarea faţadelor menite să schimbe oraşul la faţă.

"Vrem să atacăm oraşul pe tronsoane, pornind din zona centrală, astfel încât, treptat, acesta să îşi recapete strălucirea de odinioară", declară primarul Ilie Bolojan.

"Abţibilduri" interzise

Imaginea Oradiei va fi dată la refăcut. Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută noile regulamente privind publicitatea stradală şi reabilitarea faţadelor. Pentru a evita combinaţia grotescă dintre reclamele luminoase şi faţadele distruse, începând din ianuarie 2013 va fi interzisă amplasarea de reclame pe clădirile degradate. "Această măsură a fost luată pentru a determina proprietarii imobilelor să investească în reabilitarea faţadelor. În fond, încasează chirie de pe urma acelor reclame, aşa că ar trebui să le fie mai uşor să strângă bani pentru reabilitarea clădirii", spune primarul.

În ceea ce priveşte aspectul exterior al clădirilor, regulamentul de publicitate interzice, sub sancţiunea unei amenzi între 200 şi 2.500 lei, inscripţionările din material colant sau grafică pictată care acoperă vitrinele, zidurile, balcoanele sau porţile. Acestea se pot monta doar în interiorul spaţiilor comerciale şi doar pe sisteme de afişare de tip panou.

De asemenea, vor fi înlăturate de pe Corso, precum şi din pieţele Unirii şi Ferdinand, toate panourile mobile. Afişajul în zona centrală se va face prin licitarea panourilor montate pe mobilierul stradal special conceput în acest sens.

Repari sau plăteşti!

Eliminarea reclamelor deranjante este însă doar începutul. Conform regulamentului, proprietarii imobilelor sunt obligaţi să îşi întreţină faţadele, tâmplăria şi zugrăvelile. Iar sancţiunile sunt usturătoare!

02 Adriana Lipoveanu.jpgSpre exemplu, deţinătorii de imobile care pun în pericol trecătorii prin asigurarea necorespunzătoare a antenelor, ghivecelor sau jardinierelor riscă amenzi între 50 şi 100 lei, iar cei care nu îşi repară faţada clădirii pot fi amendaţi şi cu 500 lei. La fel, întreţinerea necorespunzătoare a învelitorii imobilului, potenţial pericol pentru trecători, se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.500 lei.

Directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu (foto), subliniază că scopul Primăriei nu este să facă bani din amenzi. "Sancţiunile au fost gândite pentru a determina proprietarii să reabiliteze faţadele clădirilor înainte ca acestea să pună în pericol orădenii", spune directoarea.

Cu ajutor de la buget

De altfel, în discuţiile cu Primăria, mai mulţi proprietari de imobile s-au declarat dispuşi să investească în faţade. "Am discutat cu proprietarii spaţiilor din palatele Moskovits şi Poynar, care s-au declarat de acord să îşi refacă imobilele, şi am început negocierile cu cei din clădirea fostei cafenele Royal, acum Butoiul de aur", spune Lipoveanu. La fel, au fost chemaţi la discuţii proprietarii din Palatul Vulturul Negru. Având în vedere că firma RDS-RSC reabilitează deja partea ei de clădire, iar Primăria va reface anul viitor aripa dinspre strada Independenţei, mai rămâne de reparat partea dinspre Piaţa Unirii...

Orădenii care îşi reabilitează clădirile beneficiază de reducerea cu 50% a taxelor de autorizare, iar în cazul în care imobilul este monument istoric sunt scutiţi integral. În plus, sunt scutiţi de plata documentaţiei tehnice şi beneficiază de un aport de 20% din partea Primăriei la plata lucrărilor. Proprietarii pot beneficia inclusiv de un credit fără dobândă pentru 5 ani acordat din bugetul local pentru finanţarea lucrărilor.

Ca un bonus pentru orădenii din zona centrală care îşi repară clădirile Primăria se angajează să reabiliteze şi iluminatul arhitectural. Numai să vrea să aibă o casă ca nouă. Pentru binele întregului oraş...