Bihorenii din Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd vor avea din acest an centre pentru colectarea deşeurilor mari aşa cum au orădenii. Consiliul Judeţean a aprobat asocierea cu primăriile acestor patru oraşe pentru construirea a tot atâtea platforme pentru preluarea deşeurilor voluminoase, aşa încât molozul, piesele de mobilier şi alte obiecte de mari dimensiuni de care oamenii vor să se debaraseze să nu mai fie aruncate la întâmplare, pe marginea drumurilor sau a cursurilor de apă.
Acordul de asociere între CJ Bihor şi primăriile Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd a fost aprobat de aleşii bihorenilor în şedinţa de marţi a deliberativului judeţean, fără niciun vot împotrivă şi fără discuţii, la circa o jumătate de oră după ce preşedintele Ilie Bolojan explicase, într-o conferinţă de presă, scopul proiectului.
Bolojan a afirmat că le mulţumeşte celor patru edili pentru că au fost de acord să pună la dispoziţie amplasamente de câte 3.000 metri pătraţi de teren, pe care CJ va asigura amenajarea de platforme pentru colectarea deşeurilor voluminoase după modelul celor existente în Oradea, cu containere distincte pentru diferitele tipuri de deşeuri şi unde colectarea să fie gratuită în primii trei ani de utilizare.
"Ne propunem să le realizăm efectiv în vara acestui an", a spus preşedintele CJ Bihor despre platformele care vor costa circa 150.000 euro în fiecare din cele patru oraşe.
Conform termenilor asocierii, CJ Bihor alocă sumele necesare pentru realizarea şi dotarea platformelor şi se va ocupa de amenajarea acestora, urmând ca primăriile să le preia gratuit în vederea exploatării şi să adopte regulamente pentru folosirea lor. De asemenea, cele patru primării vor asigura cheltuielile de funcţionare şi cele pentru neutralizarea deşeurilor colectate.
Cele patru platforme din Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd vor completa Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, în condiţiile în care în prezent bihorenii, cu excepţia celor din Oradea, nu au unde să depună deşeurile voluminoase.
Preşedintele CJ a adăugat, în fine, că cele localităţi vor încheia protocoale cu cele învecinate, pentru ca şi locuitorii acestora să poată folosi platformele, contravaloarea serviciului de depozitare urmând să fie suportată de primăriile asociate.