Primăria Oradea va marca împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist printr-un eveniment solemn și editorial.

Instituția, împreună cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, organizează, joi, 19 decembrie, ora 16, o ședință solemnă a Consiliului Local, pentru a omagia pe cei care au ieșit în stradă și s-au bătut pentru libertate. Această ședință se va desfășura după ședința ordinară de la ora 14, în sala „Traian Moșoiu”. Sunt așteptate să participe personalități locale, reprezentanți ai cultelor și instituțiilor locale, precum și orice cetățean.

În cadrul evenimentului aniversar va avea loc și o dublă lansare de carte.

Unul dintre volume, „Avancronica unei revoluții programate. Anul 1989 în Bihor”, aparține istoricului Gabriel Moisa și a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor și Editura Mega. Ampla lucrare este o radiografie a anului 1989 în Bihor, cu problemele cotidiene, cu situațiile potențial periculoase ascunse în fapte aparent banale, cum ar fi apariția a numeroși turiști străini, dar și cu discuțiile și măsurile Comitetului Județean PCR Bihor. Cartea are la bază o bibliografie vastă, incluzând resurse arhivistice centrale (ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și locale, iar evenimenele locale sunt incluse în context național. Este prezentată inclusiv desfășurarea faptelor din 21-23 decembrie 1989 din Oradea.

Cealaltă carte ce va fi lansată îi are coordonatori pe Mircea Bradu, Gabriel Moisa și Florin Budea. Având titlul „Revoluția română la Oradea 30”, aceasta continuă seria lucrărilor apărute pe această temă la fiecare decenal și cuprinde mărturii și imagini din timpul zilelor fierbinți ale schimbării de regim din Oradea. Volumul a apărut la Editura Arca.

Cele două cărți vor fi prezentate de Gabriel Moisa și Mircea Bradu, ele urmând să fie disponibile spre vânzare în timpul evenimentului, cât și după.