Oradea nu stă rău la accesarea de fonduri europene. Locul II pe ţară, după Iaşi, e chiar onorant. Tot în frunte suntem, însă, şi la cele mai mici salarii. Foarte mulţi bombăne pe motiv că investitorii străini care vin dau salarii foarte scăzute. Dar oare aceştia, sau numai aceştia, sunt de vină?

Când un patron îşi face planul de afaceri, ţine cont de calificarea forţei de muncă din zonă. Niciodată nu vor veni aici constructori de rachete, din moment ce pe meleagurile noastre nu mai găseşti meseriaşi capabili de munci complexe, ci doar nişte gălăgioşi care îşi ascund incompetenţa după nişte diplome luate la apelul de seară.

În Oradea cu greu găseşti strungari sau frezori cu categorii mari, în schimb e plin de intelectuali care au copiat la bacalaureat, care au bifat o facultate cu casca-n ureche şi s-au umplut şi de nişte masterate pe la Marghita.

Dacă şomajul ar fi ridicat, aş înţelege că angajatorii profită de surplusul de forţă de muncă şi oferă salarii de mizerie. Dar la noi şi rata şomajului este mult sub media pe ţară.

Nu-i mai puţin adevărat că la firme mai mici salariile minime pe economie sunt şi o formă de evaziune fiscală, ca reacţie la nivelul extrem de ridicat al impozitării forţei de muncă.

Dacă vrem salarii mai mari, ar trebui ca tinerii să se orienteze spre meserii căutate şi, implicit, bine plătite. Cu diplomă în Relaţii Internaţionale n-ai şanse să ajungi decât cel mult distribuitor de gumă de mestecat.