După PNL, PMP, UNPR, şi Partidul România Unită, reprezentat în Bihor de foştii membri ai PRM, le recomandă simpatizanţilor să participe la referendumul de duminică, 14 iunie, şi să voteze pentru unirea între Oradea şi Sînmartin.

Printr-un comunicat de presă emis luni, cu cinci zile înaintea scrutinului, preşedintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, afirmă că referendumul din 14 iunie "este foarte important pentru comunitatea locală, pentru că dă posibilitatea unei dezvoltări ulterioare mult mai viguroase prin înglobarea celebrelor staţiuni termale într-un municipiu puternic. În unire stă puterea, iar Băile Felix şi Băile 1 Mai nu au avut parte până în prezent de dezvoltarea şi de promovarea care li se cuvine".

Din acest motiv, PRU îi îndeamnă pe orădeni "să participe la referendumul care are loc peste o săptămână şi să sprijine mărirea oraşului lor şi transformarea lui într-o capitală nu doar naţională, ci şi europeană a băilor termale".

În opinia Partidului România Unită, "faptul că UDMR şi partidul lui Laszlo Tokes, PPMT, s-au opus acestui referendum reprezintă un argument suplimentar în favoarea lui, pentru a vota DA la noul scrutin", iar "partidele maghiare nu doresc ca Oradea să se dezvolte turistic pentru ca să nu devină o concurentă puternică a staţiunilor din Ungaria". "Politicienii maghiari nu vor ca Oradea să progreseze ca să poată cere mai târziu autonomie pe motiv că lucrurile merg prost, după ce şi-au adus aportul direct la blocarea investiţiilor de aici", arată comunicatul.

Săptămâna trecută, şi PMP şi-a anunţat implicarea în scrutinul din 14 iunie, "cu menţiunea că vom fi vigilenţi faţă de respectarea tuturor promisiunilor făcute de Primăria Oradea cetăţenilor celor două localităţi". "Adresăm un îndemn ferm membrilor şi simpatizanţilor PMP şi tuturor cetăţenilor acestui oraş care cred şi susţin valorile acestui partid: Să participe la referendumul din 14 iunie organizat în Oradea, votând DA, pentru unificare şi pentru Oradea Mare", au transmis reprezentanţii PMP.