Viaţa şi activitatea oricărui om lasă urme în comunitatea în care trăieşte. Mai multe sau mai puţine, mai mari sau mai mici. Unele dintre acestea sunt de factură materială, altele au o anumită valoare spirituală. Mai devreme sau mai târziu, timpul le îngroapă pe toate în uitare...

Cred că urmaşii au datoria de onoare de a păstra în memoria orală, dar mai ales scrisă, activităţile importante ale înaintaşilor, mai cu seamă pe cele cu un anumit impact în comunitate.

Bihorul n-a dus niciodată lipsă de personalităţi de mare valoare. Să ne gândim doar la Aurel Lazăr şi la Declaraţia de autodeterminare a românilor de la 1918, la Iosif Vulcan şi la revista sa de cultură, Familia. Şi a avut o serie de condeieri de valoare care au scris despre aceste personalităţi: Aurel Tripon - Monografia almanah a Crişanei (1936), Teodor Neş - Oameni din Bihor (1937) ş.a.

Cu aceste gânduri m-am încumetat, în urmă cu doi ani, să adun împreună fişele unor Bihoreni de ieri şi de azi, prezentând biografiile unor personalităţi ale locului. Convins fiind că încercarea mea este mult mai modestă, vă rog s-o priviţi cu îngăduinţă şi să nu judecaţi prea aspru introducerea sau absenţa din "Dicţionar" a unor fişe. Cartea va putea fi un bun cadou de Crăciun, iar cei care doresc să o cumpere sunt rugaţi să sune la Editura Brevis (0745-107.680), pentru pre-comandă.

Acum, când cartea se află la tipar, mă bucură nespus faptul că doi bihoreni de frunte cu fişe în "Dicţionar", Marcel Boloş şi Ilie Bolojan, apar tot mai frecvent printre propunerile de premieri ai României, că managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp, acum senator, va putea implementa modelul spitalelor din Oradea la nivel naţional.

Constantin ButișcăSă mai notăm că alţi trei dintre medicii bihoreni cu fişe în "Dicţionar" au fost distinşi recent cu Ordinul Meritul sanitar.

Aşadar, bihoreni au fost şi încă o să mai fie…

Constantin Butişcă
profesor