Anul acesta, de Ziua Naţională a României, la Oradea nu va avea loc nicio paradă militară, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani, deoarece autorităţile centrale iniţial s-au zgârcit la bani, ulterior dându-şi aprobarea, dar prea târziu.  Cel puțin aceasta este explicația furnizată BIHOREANULUI de către prefectul Ioan Mihaiu.

„N-a mai fost timp de organizare”, a declarat prefectul judeţului, adăugând că „se face paradă, cu trupe de la toate unităţile reprezentative (n.r. – ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne), fără tehnică. Tehnica va fi doar expusă”.

Tradiţii oprite

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru, prefectul a arătat că, deşi a solicitat autorităţilor guvernamentale aprobarea pentru paradă, acestea s-au gândit la fondurile care trebuiau cheltuite. „Trebuia să rămână pentru la anul”, a spus Mihaiu, adăugând: „Abia pe ultima sută, de câteva zile, ne-au dat OK-ul, şi nu mai puteam organiza în aşa scurt timp”.

Anul trecut, parada militară cu personal şi tehnică din dotarea unităţilor şi subunităţilor locale ale MApN, MAI (Jandarmerie, Pompieri), SMURD, Ambulanţei, Salvamont a avut loc în Centrul Civic, la fel ca şi în 1 Decembrie 2015, când s-a înregistrat un record de participare, peste 15.000 orădeni asistând la festivităţi. În anii 2014 şi 2013, paradele s-au desfăşurat în Piaţa Unirii, încă neintrată în lucrările de modernizare, în 2013 numărul participanţilor fiind evaluat la 10.000 de persoane.

De asemenea, anul acesta va fi întreruptă şi tradiţia încetăţenită de fostul prefect Claudiu Pop, schimbat din funcţie la începutul verii, de a înmâna câte o diplomă, un tricolor şi o cupă unor orădeni care au excelat în diverse domenii de activitate, de la medici şi cadre didactice până la artişti şi cadre ale Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Programul Zilei Naţionale 2017

Manifestările organizate în acest an de Ziua Naţională a României de autorităţile locale încep vineri dimineață la ora 9 cu o şedinţă solemnă a Consiliului Judeţean, urmată la ora 10 de manifestări sub patronajul Prefecturii în Parcul 1 Decembrie, unde va fi intonat Imnul Naţional, va fi oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi din structurile MApN şi MAI, după care prefectul Ioan Mihaiu şi un istoric vor rosti alocuţiuni privind însemnătatea Marii Uniri.

După un scurt recital al ansamblului coral General Traian Moşoiu, la Statuia Ostaşului Român vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, ceremonia urmând să fie încheiată prin defilarea unui detaşament de onoare şi onorul muzicii militare.

Pe de altă parte, Primăria continuă şi în acest an tradiţia de a oferi orădenilor 2.700 de porţii de fasole cu ciolan şi varză murată, precum şi ceai cald, distribuirea acestora fiind programată începând cu ora 11.30 în două puncte pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Persoanele care nu doresc să aştepte la cozile unde fasolea cu ciolan se oferă gratuit pot s-o cumpere dintr-un alt punct, la preţul de 5 lei, în care este inclus şi ceaiul.