Colectarea selectivă începe să dea rezultate: Oradea ocupă locul doi în ţară la capitolul gestionării gunoaielor.

La numai un punct distanţă de Sibiu!

Potrivit Raportului naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor municipale la nivelul reşedinţelor de judeţ, municipalitatea orădeană a obţinut 70 de puncte din 100 posibile, fiind la numai un punct diferenţă de prima clasată.

"Municipiul Oradea a obţinut locul II pe ţară în cadrul primului clasament care arată cum stau reşedinţele de judeţ la capitolul privind gestionarea deşeurilor. În urma monitorizării şi evaluării, Oradea a obţinut un punctaj de 70 de puncte din 100, la doar 1 punct distanţă de municipiul Sibiu, care s-a clasat pe locul I cu 71 de puncte", se menţionează într-un comunicat transmis joi de Asociaţia Act for Tomorrow.

E loc de mai bine!

Potrivit comunicatului, Oradea se numără printre puţinele reşedinţe de judeţ care au depus eforturi pentru conformarea la normativele gestionării deşeurilor.

"Oradea alături de Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc şi Iaşi se numără printre acele municipalităţi care respectă legislaţia într-o mare măsură şi fac eforturi pentru a creşte calitatea şi performanţa serviciilor publice privind gestionarea deşeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenţie şi management al deşeurilor", a transmis asociaţia.

Chiar şi aşa, pentru îmbunătăţirea performanţei, raportul recomandă municipalităţii orădene colectarea deşeurilor în cinci fracţii în loc de trei, organizarea de programe de educaţie în şcoli pentru reducerea şi colectarea separată a deşeurilor precum şi dotarea tuturor şcolilor cu infrastructură de colectare separată.

"Nu există suficientă implicare"

Raportul naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociaţia Act for Tomorrow şi Vellenes Fellesorganisasjon cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România a fost lansat în prezenţa Ministrului Mediului, Tánczos Barna.

"Principalele concluzii ale studiului arată că toate reşedinţele de judeţ au dificultăţi în gestionarea deşeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalităţi tratează gestionarea deşeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislaţiei minime. Nicio reşedinţă de judeţ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximumul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obţinut de Sibiu şi Oradea", se menţionează în comunicat.

Potrivit ministrului mediului, Tánczos Barna, raportul trage un semnal de alarmă în privinţa problemei gestionării deşeurilor.

"Nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităţilor. Există o prăpastie între primele şi ultimele poziţii. Distanţa uriaşă între cei care se implică şi cei cărora nu le pasă spune totul despre atitudinea autorităţilor din zonele respective", a spus Barna.

Potrivit ministrului, România dispune de "sume consistente" prin PNRR pentru creştera capacităţii de reciclare.

"Vom finanţa 15 platforme mari pentru zonele urbane, unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, metal, plastic, lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic. Vor fi peste 13.000 de astfel de insule, pentru oraşe, şi peste 550 de centre de aport voluntar", a spus Barna.

Suplimentar, Administraţia Fondului pentru Mediu are la dispoziţie un buget de 220 milioane euro pentru creşterea capacităţii de reciclare pentru toate tipurile de deşeuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!