Modificările Legii finanţelor publice şi ale Codului Fiscal făcute de Guvern pentru a contracara efectele crizei economice vor avea ca efect reducerea drastică a veniturilor proprii ale bugetului local. "Asistăm la o reducere a autonomiei locale sub pretextul întăririi disciplinei financiar-bugetare", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a argumentat arătând că prin excluderea din buget a tuturor veniturilor din vânzări de bunuri şi a celor provenind din donaţii şi sponsorizări până la încasarea lor efectivă, bugetul Oradiei se reduce cu peste 7,5 milioane lei, reprezentând 4% din veniturile proprii. "Asta ar însemna să facem o rectificare bugetară în fiecare lună, pe cum ne intră banii şi să amânăm unele investiţii cu ani de zile până adunăm toţi banii pentru finanţarea lucrărilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

O gaură de milioane

Şeful executivului a mai anunţat că prin modificarea TVA de la 19% la 24% vor fi majorate toate contractele municipalităţii aflate în derulare cu peste 5 milioane lei, reprezentând 2,5% din veniturile proprii. La fel, reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit al angajaţilor firmelor din municipiu de la 47% la 44% va scădea veniturile bugetului local cu peste 7 milioane lei, reprezentând 4% veniturile proprii.

La această scădere se adaugă şi diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%, fapt care va conduce la scăderea încasărilor din impozitul pe venit cu aproximativ 6,3 milioane lei. Un calcul sumar arată că măsurile luate de Guvernul Boc vor diminua bugetul local cu circa 25,8 milioane lei reprezentând circa 10,5% din veniturile proprii ale bugetului local.

Se reduc subvenţiile!

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că, pentru reaşezarea bugetului local pe baze reale, Consiliul Local va opera o rectificare negativă cel târziu în cursul lunii august. "Vom face o rectificare negativă consistentă, care va avea ca efect stoparea investiţiilor ce urmează a fi făcute şi vom reduce substanţial în mod cert subvenţiile acordate de OTL şi RAPAS", a spus Bolojan. Primarul a afirmat că municipalitatea ia în calcul reducerea cu circa 5% - 10% a subvenţiilor pe care le acordă diferitelor categorii sociale defavorizate dar nu ia în calcul eliminarea gratuităţilor pentru pensionari.

Şeful executivului a mai arătat că având în vedere faptul că Primăria împreună cu Administraţia Imobiliară Oradea, Casa de Cultură a Municipiului şi Clubul Sportiv Municipal însumează doar 463 de angajaţi, deci sub nivelul de 541 salariaţi stabilit prin Ordonanţa de Guvern 63 din 2010 pentru oraşele cu peste 200.000 de locuitori, momentan municipalitatea nu intenţionează să opereze reduceri de personal. De altfel, Primăria a făcut în ultimii doi ani patru valuri de disponibilizări, în cadrul cărora au plecat din aparatul administrativ circa 250 de salariaţi.