UNPR este prima formaţiune care şi-a anunţat candidatul la Primăria Oradiei, în persoana unui medic angajat la Casa de Pensii, la comisia de expertizare în gradul de handicap. Doctorul Ovidiu Pleşa a şi condus această comisie, demisionând în 2006 când, în urma unei anchete declanşate de fostul prefect Ilie Bolojan, s-a descoperit că existau pensionari nevăzători cu permise de conducere auto.

Sloganul viitorului candidat este "Oradea trebuie să râdă din nou", Pleşa fiind convins că nu industria trebuie dezvoltată în Oradea, ci festivalul Toamna Orădeană şi recuperarea medicală în specialitatea Neurologie.

Cei din urmă, cei dintâi

Deşi înfiinţat abia în anul 2010, din "transfugi" de la partidele de opoziţie, UNPR a devenit, marţi, primul partid care şi-a anunţat candidatul la Primăria Oradea, în cadrul unei conferinţe de presă, urmând ca el să fie lansat şi oficial, în prezenţa şefilor de la Bucureşti ai formaţiunii.

"Candidatul nostru este doctorul Ovidiu Pleşa, care va fi lansat oficial în cadrul unei întâlniri de amploare pe care o vom avea peste două-trei săptămâni, cel mai probabil la Casa de Cultură a Sindicatelor sau la Teatru, în prezenţa conducerii centrale a partidului", a anunţat preşedintele UNPR Bihor, Gheorghe Pintea.

Nu producţie, ci distracţie

Viitorul candidat, Ovidiu Pleşa, a spus jurnaliştilor că nu vrea să dezvăluie prea multe din programul său, dar prioritatea sa va fi "relansarea şi dezvoltarea culturală a Oradiei", despre care a spus că-i pare rău că este tot mai depopulat. "În 1990, Oradea avea 220.000 de locuitori, iar anul trecut avea 185.000 de locuitori. Veţi spune că populaţia a scăzut în toată ţara, dar eu nu cred că trebuie să fim ca restul lumii", a spus Pleşa.

El a mai arătat că, deşi nu vrea să atace "politica de parcuri industriale" a actualului primar Ilie Bolojan, are convingerea că nu industria va face oraşul faimos, ci cultura. "Oradea nu are tradiţie în producţia de maşini-unelte sau tractoare (n.r. - deşi Înfrăţirea exporta masiv maşini-unelte până în 1990), şi nu cred că trebuie să asamblăm mixere pentru coreeni", a afirmat viitorul candidat al UNPR.

Pleşa a "divulgat" două din ideile sale - dezvoltarea Festivalului Toamna Orădeană şi a unui centru de recuperare medicală specializat în Neurologie. "Festivalul Toamna Orădeană dura trei săptămâni până prin 2007, dar după 2008 am observat cu tristeţe că s-a limitat foarte mult, la trei week-end-uri. Poate din cauza crizei, nu ştiu. Eu aş vrea dezvoltarea oraşului în cercuri concentrice: în următorii doi-trei ani să vină la aceste evenimente de tip happening oameni din jur, din Salonta, iar apoi din ţară", a explicat omul UNPR, care s-a mai declarat dezamăgit că "neurologia s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, dar noi n-am izbutit să ţinem pasul, deşi turismul medical ar putea să reprezinte o soluţie pentru Oradea".

CV beton

Ovidiu Pleşa are 41 de ani, este căsătorit şi are doi copii. În anul 1995 a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar din 2000 lucrează la Casa de Pensii Bihor, ca medic în comisia de expertizare a persoanelor cu handicap în vederea pensionării pe caz de boală.

Pleşa a condus, de altfel, această comisie între anii 2003-2006, când a demisionat ca urmare a unei anchete dispuse de prefectul de atunci, Ilie Bolojan. Ancheta a relevat existenţa unor persoane pensionate de invaliditate, cu toate că, în realitate, pensionarii nu aveau bolile consemnate în dosare, de exemplu fiind descoperiţi nevăzători cu permise de conducere auto sau nevăzători care lucrau în agricultură, cu tractoare.

Întrebat dacă nu cumva consideră un handicap în cursa electorală chiar faptul că a condus comisia de expertizare, dr. Pleşa a afirmat că nu crede acest lucru, şi că în calitatea pe care o avea nu a făcut altceva decât să ia în considerare adeverinţele medicale cu care se prezentau oamenii la expertize. "Eu pot spune că la preluarea funcţiei aveam în evidenţe 7.500 de pensionari cu handicap, iar la plecare doar 3.500", s-a apărat viitorul candidat al UNPR la Primărie.

Fără Mişcare Populară

În ce priveşte candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele organizaţiei judeţene a UNPR, Gheorghe Pintea (fost preşedinte al PNG Bihor până în 2010) a afirmat că numele acestuia va fi făcut public "peste două-trei săptămâni".

De asemenea, Pintea a susţinut că UNPR are în Bihor 3.836 membri, ceea ce l-ar situa, din acest punct de vedere, imediat după UDMR Bihor, care depăşeşte 10.000 de membri.

Întrebat de jurnalişti care este ţinta partidului la alegerile locale din Bihor, Pintea a afirmat că "deocamdată vrem să găsim candidaţi în 80-85 la sută din localităţi, în acele localităţi unde populaţia nu este preponderent maghiară". În fine, el a precizat că în Bihor UNPR nu va realiza nicio alianţă electorală cu alte formaţiuni, nici măcar cu PDL, şi nu va susţine candidaţii democrat-liberali.