După o prezenţă destul de modestă înregistrată la mitingurile din ultimele două săptămâni, miercuri seara Oradea şi-a regăsit aplombul. Peste 3.000 de orădeni, de diferite vârste, inclusiv cu copii, au mărşăluit prin oraş, manifestând împotriva Guvernului, plini de determinare, scandând sloganuri anti-PSD şi agitând lozinci care de care mai spumoase.​

"Partidul Salvaţi Deţinuţii"​

Atmosfera s-a dovedit foarte încinsă, iar protestatarii foarte îndârjiţi. Spre deosebire de protestele din zilele trecute, manifestanţii sunt mult mai organizaţi, având cu ei pancarte enorme, cu mesaje precum: "Sunteţi laşi, sunteţi copupţi, dar noi suntem tot mai mulţi", "Puie MSD", "Să piară PSD din ţară", "Partidul Salvaţi Deţinuţii", "PSD, cât crezi că o să mai fim paşnici?", "Vrem referendum" sau "Anticipate".

Alte mesaje sunt: "Vrem legi mai aspre, nu graţiere pentru politicieni", "Nu vreau o ţară penală pentru copiii mei", "Măi, Grindene, măi Grindene, eşti ruşinea ţării mele",  "În sesiunea asta pică doar guvernul", "Pentru ultima ispravă nimeni nu vă graţiază", "Respectaţi justiţia" sau  "Nu vă bateţi joc de noi, că vă declarăm război". 

Fără incidente

Oamenii au continuat să se alăture protestului în valuri. În jurul orei 19, protestatarii au ajuns în Parcul Traian, după care au coborât, pe Corso, spre Piaţa Unirii, scandând mereu sloganuri împotriva PSD şi a Guvernului.

După încheierea marşului, fără niciun fel de incidente, mulţimea, spre deosebire de toate protestele anterioare, a rămas în Piaţa Unirii, unde continua să scandeze sloganuri prin care îşi manifestă nemulţumirile, dar îşi exprimă şi revendicările.

Protestatarii strigă "La închisoare, nu la guvernare", "DNA, să vină să vă ia", "Ciorbea, demisia", "Jos PSD!", "Noi suntem puterea". Oamenii au cântat şi două strofe din Imnul naţional.

De toate felurile

De precizat că participanţi la miting sunt de toate vârstele şi condiţiile. Au venit foarte multe familii întregi, cu copii chiar şi de un an, în cărucior, şi până la bunici, care abia se mişcă. 

Oamenii vorbesc atât limba română cât şi ungureşte, chiar dacă scandările sunt exclusiv în româneşte. Ceea ce surprinde este numărul foarte mare al protestatarilor care au venit cu pancarte şi cu steaguri tricolore, fie cu flamură, fie doar cu pânze înfăşurate peste haine. 

Un grup de protestatari veniţi anume din Beiuş, care în anii trecuţi au militat pentru reabilitarea DN 76, au adus un banner pe care l-au făcut ei, din pânză albă, cu o lungime de 6-7 metri, pe care au cusut un steag tricolor şi pe care au scris şi textul "Sunteţi laşi, sunteţi corupţi, dar noi suntem tot mai mulţi".

"Cea mai bună versiune a Oradiei"

Nu s-a strigat nimic obscen şi nimic injurios, iar niciunul dintre participanţi nu a dat semne că ar intenţiona să comită acte de vandalism sau violenţă, dimpotrivă. Oamenii îşi spun foarte precis dorinţele şi se comportă civilizat. 

Copiii se joacă pe platoul din jurul statuii Mihai Viteazul, în timp ce părinţii strigă "Cine nu sare nu vrea schimbare", "Jos PSD" sau "PSD, ciuma roşie". 

Unul dintre participanţi, Alin Dobai, profesor de Filozofie, a afirmat că este plăcut impresionat de motul în care se desfăşoară protestul şi a spus că "aceasta este cea mai bună versiune a Oradiei din 90 încoace". 

La ora 20, mai sunt aproximativ 2.000 de persoane în Piaţa Unirii. Atmosfera este la fel de vie. În timp ce unii manifestanţi pleacă spre case, alte grupuri sosesc la fel de învolburate.

Ţara fierbe...

În tot acest timp, şi în ţară protestele se înteţesc. În Bucureşti, numărul protestatarilor a ajuns la 100.000, iar în alte oraşe din ţară, la 70.000. Jurnaliştii din Capitală spun că este "cel mai mare protest din ultimii 20 de ani".

La ora 21, Piaţa Unirii este, încă, plină de oameni vocali. Între timp, numărul protestatarilor din toată ţara a crescut la 300.000, potrivit estimărilor făcute de jurnaliştii de la Digi 24.

Din inimă: ceai cald pentru protestatari

O pereche de tineri orădeni le-a adus protestatarilor ceai fierbinte, într-un flacon de 5 litri, şi le împart în pahare de unică folosinţă din plastic. Cei doi, reprezentanţi ai Asociaţia Dăruieşte din Inimă, au declarat că au simţit nevoia să-i ajute pe cei care stau în frig de mai multe ore.

Ei au spus că locuiesc în Ioşia, că au pregătit ceaiul acasă şi l-au adus în flacoanele învelite în staniol. Protestatarii spun că ceaiul este foarte bun, îndulcit potrivit şi binevenit, având în vedere frigul de afară.

"Dragnea nu fi trist, la Jilava au dentist"

Manifestanţii continuă să se desfăşoare în Piaţa Unirii, scandând aceleaşi lozinci. Au apărut şi protestatari cu pancarte noi. De exemplu, un tânăr a afişat o pancartă zicând că e tătic de 3 zile şi nu vrea să ajungă copilul lui condus de nişte gunoaie, iar beiuşenii care au venit la protest au strigat "Dragnea nu fi trist, la Jilava au dentist".

În staţia de tramvai din Piaţa Unirii protestatarii au lipit cu scotch afişe pe care sunt cuprinse mesaje gen "În democraţie hoţii stau la puşcărie", "Cartea lu’ Dragnea e de… caro", "Abrogaţi şi apoi plecaţi". Protestatarii speră că ele nu vor fi dezlipite astfel încât a doua zi să fie văzute de cât mai mulţi orădeni, pentru a înţelege scopul demersului lor.

Deşi e trecut de ora 21, ora până la care protestul a fost autorizat, în piaţă mai sunt circa 400 de persoane care discută în grupuri, se întreabă reciproc ce şanse există ca democraţia să supravieţuiască, ce ar trebui să se întâmple pentru ca "Dragnea şi slugile lui" să-şi abandoneze planul de a scăpa corupţii, iar la anumite intervale de timp scandează, sar şi suflă în fluiere şi vuvuzele.

La ora 21.25, organizatorii au anunţat încheierea protestului autorizat şi cei prezenţi au început să se risipească pe la casele lor pentru a urmări ceea ce fac colegii lor de idealuri la Bucureşti. Nu înainte de a-şi da întâlnire pe mâine, la aceeaşi oră, 17, şi în acelaşi loc, Piaţa Unirii, unde au lăsat pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, pancarte, dar şi candele aprinse. 

Citiţi şi Mii de orădeni "responsabili şi cinstiţi" protestează împotriva Guvernului "no name"