Consilierii locali reuniţi luni în şedinţă ordinară au aprobat luni rapid şi fără comentarii master-planul privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului pentru perioada 2009-2028. Consiliul Local a trebuit să aleagă dacă Electrocentrale va produce căldură pentru oraş pe bază de gaz sau pe bază de cărbune.

Prezentă la întâlnire, Veronica Petri, reprezentantul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, a arătat că, pe de-o parte, încălzirea pe gaz are dezavantajul dependenţei faţă de furnizor şi a transportului resursei pe distanţe mari în timp ce, pe de cealaltă parte, cărbunele, care poate fi exploatat la Voievozi, are dezavantajul unei investiţii prea mari în instalaţiile de filtrare a noxelor.

Ambele sisteme ar urma să fie completate cu exploatarea resursei de apă geotermală de sub oraş. Consilierii au preferat prima variantă, încurajaţi de declaraţia lui Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din Primărie, care a spus că poate să atragă 68 milioane euro din fonduri europene alocate proiectelor de mediu. Banii vor fi folosiţi pentru construcţia unui cazan nou, pe gaz, şi reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice. Dacă ar fi ales încălzirea pe cărbune, Electrocentrale ar fi trebuit să investească de două ori mai mult iar banii s-ar fi alocat din fonduri locale.

Tot în şedinţa de luni, aleşii au mai aprobat rapid şi fără comentarii, modificarea regulamentului privind acordarea de facilităţi la transportul public de călători astfel încât de reducerea cu 50% a tarifelor OTL să beneficieze şi elevii care urmează cursurile liceului particular "Henri Coandă". Conform Legii 160 din 2007 începând cu anul şcolar 2007 - 2008 elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar obligatoriu particular şi confesional beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi elevii şi profesorii din învăţământul de stat.

La fel, regulamentul de publicitate, supus dezbaterii Consiliului Local a fost adoptat rapid şi cu unanimitate de voturi, după ce consilierul UDMR, Szabo Jozsef a cerut eliminarea paragrafului care obligă la obţinerea acordului de publicitate temporară inclusiv de către agenţii economici care distribuie mostre pe domeniul public. "Aş dori să se retragă această prevedere, nu putem compara distribuţia de mostre cu amplasarea de afişe, postere şi mashuri. E cu totul altceva", a spus consilierul. Aleşii au dat curs propunerii lui Szabo după care regulamentul a fost adoptat fără probleme.

În şedinţa de luni a Consiliului Local, reprezentanţii municipalităţii i-au premiat cu o diplomă de excelenţă pe cei patru membri ai Cvartetului de coarde Varadinum Oradea. Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Rozalia Biro, respectiv Gheorghe Carp, le-au înmânat diplome de excelenţă artiştilor Thurzo Sandor Joysef, Marcu Sikes Agnes, Tokaji Agnes şi Eva Costin pentru activitatea depusă în plan cultural în cei 20 de ani de existenţă a cvartetului şi contribuţia adusă la promovarea imaginii Oradiei în lume.