Gerul, lapoviţa şi viscolul nu i-a ţinut pe "durii" protestatarilor din Oradea departe de Piaţa Unirii nici joi seară, în a şasea zi de mitinguri neautorizate.

Circa 100 de persoane au fost prezente încă de la ora 18 fix în faţa statuii lui Mihai Viteazul, pentru a manifesta împotriva, practic, a orice, dar mai ales a preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc şi întregului Guvern, precum şi contra PDL.

Adunare pestriţă

"Băsescule, fii bărbat, nu o glugă de că...at!", "Vrem să muncim, nu să cerşim!", "Jos dictatorul! Jos clanul Băsescu!", "Aţi uitat jurământul Aşa să ne ajute Dumnezeu!", "Om hain la suflet, unde-ţi este mila când ne vezi povara, când îţi vezi poporul trist şi-nlăcrimat, cum l-ai fi privit pe Ştefan de-ar fi înviat?", "Nu ne închide gura când noi vorbim în cor, ca lege să ai vocea acestui popor!" - au fost sloganuri scrise pe pancarte, alternate însă cu scandări mai puţin ortodoxe, gen "Băsescu şi curva lui să se ducă dracului!".

Chiar dacă în primul rând al protestatarilor au stat, la fel ca în serile trecute, Nicolae Bochiş, membru al asociaţiei revoluţionarilor orădeni din 1989 (cu eşarfă tricoloră ca de primar), şi Aurel Flonta, preşedintele unei fundaţii al cărei scop declarat este întărirea legăturilor culturale cu Franţa, nu aceştia au fost liderii manifestaţiei, ci un grup de circa zece membri ai galeriei FC Bihor, care au scandat pe ritmurile din stadioane ba "Anticipateeee! Vrem anticipateeee!", ba "PDL şi USL, aceeaşi mizerieeee!", "Aleee, aleee, du-te, du-te, Băsesculeeee!".

De altfel, cei ce se declarau suporterii FC Bihor au şi atârnat pe soclul statuii un cearşaf pe care scria "Ultraşii, oameni cu drepturi".

Jos prefectul!

Manifestanţii au cerut, pentru prima oară, pe lângă demisia preşedintelui şi a Guvernului, şi pe cea a prefectului Gavrilă Ghilea, despre care au spus că a jignit suporterii FC Bihor, acuzându-i că ar fi fost manipulaţi de senatorul PNL Cornel Popa, dar şi că este "un îmbuibat" care, prin firma sa de construcţii, câştigă milioane de euro de la stat.

De altfel, protestatarii au deschis o listă de semnături pe o petiţie despre care au afirmat că o vor înainta vineri prefectului. "Vrem să ne demonstreze că a transmis mai departe, la Bucureşti, revendicările noastre: să plece Băsescu şi Guvernul, iar senatorii şi deputaţii opoziţiei să-şi dea demisia din Parlament, ca să provoace alegeri anticipate", a spus Nicolae Bochiş, completat de cei din jur: "Şi să plece şi Ghilea!", "Jos prefectul!".

De altfel, manifestanţii au promis că vor continua protestele, inclusiv în faţa Prefecturii, până vor obţine demisia lui Băsescu şi a Guvernului PDL, precum şi hotărârea Parlamentului de organizare a alegerilor anticipate, necomasate.

Dumnezeu şi sex oral

La mitingul de joi seară a participat, la fel ca în ultimele trei zile, şi un bărbat care a afirmat că locuieşte în Dobreşti, că are şase copii şi este şofer de camion, precizând că e nelipsit deoarece crede în "puterea lui Dumnezeu" şi are convingerea că "dacă nu ieşim în stradă să dăm jos tiranii care ne conduc o să ne bată Dumnezeu, cu sărăcie încă şapte ani de-acuma înainte".

"Să ştiţi că şi dacă o să fie cutremur, cei din familiile din care unul singur iese la protest o să scape toţi, chiar dacă li se dărâmă casa sau blocul", a explicat omul cu seriozitate, în timp ce în spatele său alţii strigau "M... Băsescu!".

De altfel, coborârea nivelului manifestaţiei l-a determinat pe un tânăr cu ochelari să părăsească vizibil dezamăgit Piaţa Unirii, motivând - când reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat - că "aici nu-i de mine". "N-am venit să înjur şi nici să spun că toţi sunt din acelaşi aluat, ci să-l dăm jos pe Băsescu şi PDL-ul. Dar aşa n-o să schimbăm nimic!", a spus omul.