Cărțile își fac loc în inima orașului, iar importanți oameni de cultură vor pune pe tapet „Minunata lume nouă” și cutumele ei.
În luna mai, Oradea va găzdui o nouă ediție a Târgului de Carte Gaudeamus - cu numeroase titluri și edituri - precum și ediția a patra a Conferințelor Dilema, cu o temă bogată, dezvoltată cu invitați ca Teodor Baconschi, Andrei Cornea, Radu Vancu și Cosmin Popa.
Gaudeamus la Oradea
Piața Unirii se pregătește să devină, pentru câteva zile, punctul de întâlnire al pasionaților de lectură. Cea de-a 11-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus va poposi în centrul Oradiei în perioada 14-18 mai.
În pavilioane de mari dimensiuni, cu o suprafață totală de 780 mp, vor fi amenajate 45 de standuri cu 60 de branduri, de la cele mai prestigioase edituri din România până la agenții de difuzare de carte internațională, jocuri educative și muzică. Printre expozanți se numără editurile Polirom, Trei, Herald, Curtea Veche Publishing, Ratio et Revelatio, Litera, Corint etc.
Organizatorii - Radio România și Visit Oradea - spun că oferta editorială cuprinde mii de titluri din toate domeniile, pentru toate vârstele și gusturile, incluzând apariții recente, care nu au ajuns încă în rețelele de difuzare.
Lansări de carte și ateliere
Târgul Gaudeamus va fi deschis oficial miercuri, 14 mai, de la ora 12, iar standurile vor putea fi vizitate după următorul program: între orele 10 și 20 - miercuri, joi și duminică - și între 10 și 21 - vineri și sâmbătă. Ca întotdeauna, accesul este liber.
Președintele de onoare al acestei ediții este prof. univ. dr. Ion Simuț, critic și istoric literar.
În programul târgului sunt incluse evenimente ca lansări, prezentări de carte, întâlniri cu scriitori, ateliere pentru copii organizate alături de Asociația Pro Bambini, precum și concursuri cu premii, care se vor desfășura pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus.
„Minunata lume nouă”
Conferințele Dilema - eveniment cultural de tradiție, inițiat de revista cu același nume - ajung în orașul de pe Criș pentru a patra oară, cu o temă actuală și complexă: „Minunata lume nouă”.
Sub acest titlu inspirat din celebra distopie a lui Aldous Huxley, organizatorii propun o reflecție amplă asupra schimbărilor prin care trece omenirea, de la transformările geopolitice și economice până la cele tehnologice.
În perioada 22-24 mai, la Sinagoga Neologă și Muzeul Țării Crișurilor, vor conferenția filosofi, istorici, eseiști și scriitori de marcă. Invitații din acest an sunt: Teodor Baconschi, Andrei Cornea, Radu Vancu, Adriana Babeți, Cosmin Popa, Theodor Paleologu. Ca în alte dăți, moderator va fi redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu (foto).
„Grădina desfătărilor”
Evenimentul - organizat de revista Dilema, Visit Oradea și Muzeul Țării Crișurilor - se va deschide joi, 22 mai, la Sinagoga Sion, cu o conferință susținută de Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, diplomat și teolog, care propune o meditație cu titlul „Grădina desfătărilor”. „La ora localizărilor prin satelit, când fiecare centimetru al planetei a fost cartografiat, continuăm să aspirăm spre «tărâmul fericit», care va fi fost și va să fie. Simțim că «întâmplarea» propriei vieți își capătă sensul numai dacă vom dobândi (cumva) starea de permanentă beatitudine”, spun organizatorii.
În aceeași seară, Andrei Cornea, publicist și istoric al artei, va vorbi despre „Atlantida noastră cea de toate zilele”.
Vineri, 23 mai, Radu Vancu, poet și prozator, va susține conferința „Frumusețea ca răspuns necesar la oroare”: „Utopiile politice ale modernității au sfârșit întotdeauna în crimă în masă. În mod straniu și frisonant, cei captivi în aceste infernuri nu și-au pierdut credința în frumusețe”.
Seara va fi completată de prezența Adrianei Babeți, eseistă, romancieră și critic literar, care, în conferința „În menghină sau în clepsidră?”, va analiza de ce autorii din această parte de lume au preferat, mai degrabă, distopiile, în locul romanelor utopice.
„Visul american, ieri și azi”
Ultima zi a Conferințelor Dilema, sâmbătă, 24 mai, mută discuțiile la Muzeul Țării Crișurilor. Istoricul Cosmin Popa va deschide seara cu o prelegere pe tema „Cum a schimbat Rusia războiul (ne)patriotic”, arătând că „Rusia de astăzi este un imens butoi cu pulbere, care într-un fel sau altul va exploda, indiferent de rezultatul războiului”.
Finalul ediției va fi marcat printr-o discuție între Theodor Paleologu și Sever Voinescu despre „Visul american, ieri și azi”: „Vom dialoga despre visul care a fondat America sau, mai bine zis, a inspirat fondarea Americii și despre versiunea lui actuală: trumpismul”.
Intrarea la toate evenimentele este liberă, orădenii fiind chemați să mai facă un pas spre a înțelege „Minunata lume nouă”...