Oraşele Oradea şi Szekesfehervar (Ungaria) îşi vor întări relaţiile de colaborare. Primarul Ilie Bolojan şi omologul său din Szekesfehervar, Cser-Palkovics Andras, au semnat vineri la Oradea o declaraţie de intenţii prin care se obligă să stimuleze colaborarea dintre cele două oraşe. "Această colaborare prevede trei mari domenii de interese. Prima componentă este cea administrativă, a doua este cea economică, iar cea de-a treia componentă este de ordin cultural", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Referitor la componenta administrativă, cele două administraţii locale vor identifica exemplele de bună practică pe care le vor adapta şi implementa în plan local. În ceea ce priveşte colaborarea economică, municipalitatea orădeană intenţionează să împărtăşească din experienţa Primăriei Szekesfehervar care, începând din anii 1990, a pus bazele a nu mai puţin de trei parcuri industriale, asigurând dezvoltarea economică a oraşului.

O fabrică la cheie...

"Unul din cele trei parcuri industriale funcţionează ca al nostru şi este de tip greenfield, în sensul că o companie vine şi îşi contruieşte halele. Pe lângă acest model, Szekesfehervar a mai implementat modelul parcului industrial care este proprietatea unei companii. Aceasta amenajează terenul şi contruieşte halele, după care pune totul la dispoziţia firmelor care doresc să se mute aici", a spus primarul de Oradea.

Bolojan este convins că modelul Szekesfehervar ar putea fi implementat şi la Oradea venind astfel în întâmpinarea firmelor care doresc să înceapă producţia cât mai repede dar nu au garanţia unor comenzi pe termen lung, pentru a fi dispuse să investească în imobile.

În ceea ce priveşte colaborarea culturală, cele două primării şi-au propus să organizeze reciproc evenimente la care să participe ansambluri culturale din cele două oraşe întărind astfel relaţiile comunităţilor din ambele părţi ale graniţei.

Vor întări colaborarea...

Primarul de Szekesfehervar, Cser-Palkovics Andras a afirmat cu această ocazie că va sprijini relaţiile de afaceri între cele două oraşe, încurajând astfel dezvoltarea economică. "Szekesfehervar este o reală putere economică în Ungaria. Vom ajuta şi vom facilita activitatea tuturor partenerilor economici din Oradea care doresc să investească în Szekesfehervar şi vom ajuta şi facilita activitatea tuturor partenerilor din Szekesfehervar care vor să investească în Oradea", a spus primarul Cser-Palkovics Andras.

Din delegaţia maghiară care a venit la Oradea pentru semnarea declaraţiei de intenţii au mai făcut parte viceprimarul Szekesfehervar Roth Peter şi consilierul local Meszaros Attila. Colaborarea dintre reprezentanţii celor două oraşe a demarat în urmă cu mai bine de un an, când primarul Ilie Bolojan, însoţit de consilierul local Iulius Delorean, au fost în Ungaria pentru a împărtăşi din bunele practici privind gestionarea parcurilor industriale.