Oradea şi Sânmartinul vor să se unească. Mişcarea face parte dintr-un proiect mai larg prin care, în trei cicluri electorale, comunele din sudul oraşului ar fi absorbite de reşedinţa de judeţ. Primăria îşi propune un proiect pe termen lung, semn că Oradea are în sfârşit o strategie coerentă!

Asistăm la unul din rarele cazuri de colaborare transpartinică în care câştigă toată lumea. Oradea Mare şi-ar defini brandul, de oraş turistic şi balnear. Iar Sânmartinul ar putea profita de absorbţia fondurilor europene după ce, în actuala structură, nu are bani nici pentru cofinanţarea proiectelor. Nemaivorbind de şansa de a scăpa de aspectul de bâlci provincial, pentru a intra în liga mare a staţiunilor cu ştaif!

Sigur că vor fi şi adversari ai proiectului. Indivizi pripăşiţi de pe aiurea, pe care-i doare în coccis dacă Oradea devine sau nu oraş de prim rang. Sau politruci care nu văd mai departe de sarcinile trasate de la Centru şi care cred că unificarea doar le-ar aduce puncte electorale primarilor Bolojan şi Popuş.

Cum pentru validarea referendumurilor ce urmează e necesară o prezenţă de 50%, s-ar putea să apară o problemă din partea celor care văd chestiunea în cheie etnică. Concitadinii maghiari vor fi îngrijoraţi că plusul celor 10.000 de locuitori ai Sânmartinului, în marea majoritate români, poate modifica structura etnică. Cine-i împiedică, însă, pe cei din Borş sau din Paleu să se alăture acestui proces de unificare, din care ar rezulta un oraş de un sfert de milion de locuitori? Orădenii îi aşteaptă cu braţele deschise.