Orădenii preocupaţi de istoria oraşului lor sunt invitaţi pe 31 mai, de la ora 12, la Biblioteca Universităţii locale, unde profesorul clujean Şerban Turcuş va susţine o conferinţă. Tema evenimentului va fi "Oradea în secolele XII – XIV şi vocaţia frontierei dintre Orient şi Occident".

"Prelegerea este adresată studenţilor, profesorilor, cercetătorilor, precum şi tuturor celor interesaţi de evoluţia oraşului Oradea, municipiu care suscită interes ţinând cont că nu s-a născut sub forma oraşelor clasice din Transilvania, spre pildă: Braşovul, Sibiul, Sighişoara sau Bistriţa. Urbea situată pe Crişul Repede a căpătat forma unui oraş de-a lungul secolelor, transformându-se dintr-un număr de aşezări mici grupate în jurul cetăţii, într-o aglomerare urbană începând cu 1860", a explicat profesorul Sorin Şipoş, directorul Şcolii Doctorale de Istorie a Universităţii din Oradea, care va fi şi moderatorul evenimentului.

Şerban Turcuş este cadru didactic al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş – Bolyai", din Cluj – Napoca, având competenţe în istorie medievală şi istoria bisericii din evul mediu. Între 2002 şi 2006, profesorul clujean a fost prim-colaborator şi ataşat cultural al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. În anul 2005, a primit Crucea de Ofiţer al Ordinului Suveran Militar de Malta şi, un an mai târziu, din partea Papei Benedict al XVI-lea, ordinul Grigore cel Mare în grad de Comandor. Pentru activitatea sa de cercetare, istoricul a fost onorat cu Premiul "Timotei Cipariu", al Academiei Române, şi cu Premiul Eudoxiu Hurmuzaki, în 2011. Profesorul este şi preşedintele Comisiei Transilvane de Heraldică, Sigilografie şi Genealogie.

Conferinţa de la Oradea face parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de existenţă a studiilor doctorale în istorie la Universitatea din Oradea şi a unui deceniu de la înfiinţarea Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea – Chişinău. Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Padova şi Muzeul Ţării Crişurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!