După trei zile de ploi, în seara Rusaliilor a început potopul. În câteva minute aversele au depăşit capacitatea sistemului de canalizare şi au inundat oraşul.

Străzi, pasaje, curţi, demisoluri şi beciuri au fost acoperite, iar reprezentanţii Companiei de Apă spun că asta se poate întâmpla din nou, oricând. "Nicio canalizare, din niciun oraş din lume, nu poate face faţă calamităţilor naturale", explică directorul comercial Ovidiu Mureşan.

Cu apa în casă

Adam SinkaExistă orădeni pentru care înfrângerea naţionalei de fotbal în meciul cu Albania a fost cea mai mică supărare în ziua de Rusalii. Locuitorii străzii Gheorghe Doja s-au trezit cu casele inundate de apele venite de pe dealurile oraşului. "Întâi a început să intre în casă prin perete, venea din canalizarea stradală, care e toată spartă. Apoi, peste o jumătate de oră, viitura a acoperit toată strada, iar curtea s-a umplut. Imediat după asta, WC-ul a refulat ca o arteziană", povesteşte proprietarul unui apartament de la demisol, Adam Sinka (foto).

Orădeanul spune că pompierii l-au lăsat să se descurce singur când au văzut că apa din casă atingea doar 20 de centimetri, pentru a pleca la situaţii mai grave. "În mai puţin de o oră am scos 500 de găleţi de apă". La trei zile de la retragerea apelor, locuinţa e încă jilavă şi miroase a toaletă. Bărbatul şi-a scos covoarele la uscat şi ţine permanent uşa şi geamurile deschise. Aşteaptă să se usuce podelele şi pereţii, la fel ca mulţi alţi păgubiţi...

Oradea lacustră

Viitura a spălat totul în cale. Pe străzile nemodernizate din Podgoria şi Episcopia apa a săpat şanţuri adânci şi de 2 metri, la intersecţia Adevărului cu Arinului a inundat drumul blocând circulaţia, iar pe Louis Pasteur a umplut beciurile blocurilor ajungând la un metru adâncime, la fel ca în pasajul subteran de la magazinul Crişul.

Pornită de pe dealuri, viitura a acoperit drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu, a inundat strada Olimpiadei în zona Stadionului Municipal şi s-a revărsat peste dealul Păcii. Apele au acoperit toate zonele joase, cum ar fi parcarea magazinului Selgros din Nufărul, beciurile caselor din străzile Kogălniceanu şi Avram Iancu, dar şi intrarea în parcarea subterană a Lotus Center, zona benzinăriei Lukoil din Averescu şi ieşirea din oraş spre Borş.

Ovidiu Mureşan, Compania de Apă"În perioada 17-21 iunie am primit 365 de petiţii, pe care am încercat să le remediem în cel mai scurt timp", spune directorul comercial al CAO, Ovidiu Mureşan (foto). La fel ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, CAO a chemat la muncă tot personalul de intervenţie şi a trimis în teren toate maşinile. 22 de autospeciale şi 27 de motopompe au funcţionat ore în şir să scoată oraşul din strâmtoarea apelor...

Efectele urbanizării

Gheorghe PopaDirectorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto), spune că inundaţiile tot mai dese sunt cauzate de urbanizarea dealurilor: "Construirea de case şi betonarea curţilor a crescut cantitatea de apă care ajunge în canalizare, deşi conductele din oraş sunt aceleaşi.

Întrucât oraşul nu are cum înlocui cei 360 kilometri de canalizare pluvială, CAO va apela la soluţii punctuale. Spre exemplu, pentru a proteja casele din strada Gheorghe Doja, unde apa a intrat în locuinţe, vrea să construiască o conductă de colectare, în paralel cu cea existentă, pe tronsonul dinspre strada Graurilor şi bv. Magheru. "Studiul de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Local acum 4 ani, dar aşteptăm finanţarea", spune Popa.

Dacă pe strada Doja inundaţiile au fost provocate de canalizarea veche, în cazul străzii Pasteur de vină este prostia omenească. "Blocurile vechi de la intrarea pe drumul rapid au o centură de drenaj care deversa apa freatică în pârâul Paris. Apele Române vor trebui să verifice dacă nu cumva au uitat s-o lege la întubarea pârâului, pentru că până acum nu au fost probleme acolo", arată Popa.

Soluţii doar pe hârtie...

Soluţii există şi pentru evitarea inundaţiilor de la pasajul Crişul, strada Olimpiadei şi parcarea Selgros. Dar bani nu sunt! Dacă în primul caz ar fi necesară înlocuirea unei conducte subdimensionate prin care se pompează apa ajunsă din pasaj, lucrare pe care operatorul ar putea s-o facă odată cu reabilitarea pasajului, pentru zona de lângă Stadion trebuie să aştepte reluarea lucrărilor de amenajare a drumului rapid prin triajul CFR, programate pentru acest an. Compania va construi o conductă care va goli apa adunată de pe dealuri prin strada Ecaterina Teodoroiu direct în Pârâul Paris de lângă blocul ANL, ocolind strada Olimpiadei.

În ce priveşte inundaţiile din zona Selgros, Popa spune că vor dispărea doar după construirea drumului care va lega peste câmpuri oraşul de Sînmartin pe lângă Băile 1 Mai. "Vrem să construim un nou canal colector de-a lungul drumului, astfel încât apele din staţiuni să nu mai ajungă în Nufărul", spune directorul. Deocamdată rămâne de văzut dacă municipalitatea va găsi fonduri UE pentru finanţarea drumului, fiindcă altă sursă nu este...

La mila apelor...

Adevărul e că, deşi milionară în planuri, CAO nu are bani pentru lucrări. Finanţările europene ies din discuţie. "UE ne-a impus conectarea tuturor consumatorilor la apă şi canalizare menajeră până în 2038. Până atunci, nu se finanţează investiţii pe canalizarea pluvială", zice Popa. În aceste condiţii, Compania a apelat la municipalitate, care stă la fel de prost cu banii.  "Primăria a finanţat în fiecare an câteva lucrări de urgenţă, care s-au desfăşurat simultan cu reabilitarea unor străzi, dar nu poate mai mult", spune city manager-ul Eduard Florea.

Ca urmare, CAO va trebui să se descurce singură. "Inundaţiile ar dispărea dacă am reuşi să amenajăm pe dealuri reţele colectoare care să ducă apa la staţia de epurare fără s-o mai lase să coboare prin oraş", spune directorul Gheorghe Popa. Investiţia ar necesita însă milioane de euro. Concentrată asupra proiectului Aparegio, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare menajeră, CAO nu are bani nici măcar să comande studiul de prefezabilitate. Aşa că după fiecare ploaie mai mare va interveni punctual: cu pompa la scos apa din casele orădenilor...


LA CAPACITATE MAXIMĂ
Oradea la uscat

Specialiştii spun că, la ploile de săptămâna trecută, refularea canalizării era inevitabilă, iar CAO nu poate, legal, să pună conducte mai mari. "Nu poţi supradimensiona conductele pentru situaţii de calamitate. Dacă ai conducte prea mari, apa bălteşte şi miroase", explică directorul tehnic Gheorghe Popa. Din acest motiv, pentru evitarea pagubelor, normativele recomandă amenajarea unor bazine în care apa să se scurgă din beciurile blocurilor pentru a fi scoasă ulterior cu motopompe.

La sfârşitul săptămânii trecute, angajaţii CAO mai aveau încă de evacuat apa din 44 de subsoluri. Vineri, cele peste 100 de staţii de repompare din oraş şi staţia de epurare din Şoseaua Borşului funcţionau la maximum. Staţia de epurare are o capacitate de 4.000 litri pe secundă, din care capacitatea de epurare biologică este cam la jumătate. Diferenţa de apă este stocată în bazine pentru a fi curăţată ulterior, aşa cum se întâmplă acum.

Ploile de săptămâna trecută au provocat revărsări de ape şi în comunele Avram Iancu, Băile Felix, Fughiu, Inand, Salonta, Sînmartin, Ştei, Valea lui Mihai ş.a. În prezent nivelul de stocare a barajelor din judeţ a ajuns la 175 milioane metri cubi de apă, cu 25 milioane mc peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.