În strada Independenţei, constructorii care lucrează la înlocuirea canalizării menajere sapă în… cărămidă. Săpăturile făcute la o adâncime de peste 3,5 metri au scos la iveală săptămâna aceasta ziduri puternice de cărămidă. "Merge greu, pentru că am dat de un zid gros. Trei ore am spart pe el cu piconul şi încă mai am ce sparge", a povestit un muncitor.

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, pereţii sunt rămăşite ale unor beciuri din secolul trecut. "Cel mai probabil aceste ziduri din cărămidă sunt rămăşiţe ale beciurilor fostelor clădiri din centrul oraşului", a spus viceprimarul.

Lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din strada Independenţei, premergătoare înlocuirii liniei de tramvai, avansează greu pentru că din cauza adâncimii mari la care se sapă, pereţii şanţului trebuie consolidaţi în mod constant ca să nu se prăvălească peste muncitori.

Mircea Mălan spune că RCS&RDS a finalizat în mare parte canalizaţia tehnică în strada Independenţei şi Piaţa Unirii, aşa că operatorii de telefonie îşi pot reloca deja reţelele. În momentul de faţă constructorii amenajează canalizarea menajeră şi cea pluvială, înlocuiesc reţelele electrice, pregătesc relocarea postului trafo din faţa Bisericii cu Lună şi dalarea cu porfir a pieţei pe porţiunea dinspre Palatul Episcopal Greco-Catolic.

Angajaţii societăţii Drumuri Orăşeneşti au spart deja platoul de beton pe care a fost amplasată statuia lui Emanuil Gojdu, au dezafectat gardul de piatră care înconjura ansamblul Duiliu Marcu şi urmează să înceapă dezafectarea monumentului. "Constructorul a contractat o firmă specializată care va restaura elementele din piatră şi beton şi la final le va remonta la loc. În jurul monumentului vor fi executate gradene în trei trepte pe care vor putea sta trecătorii", a mai spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, reprezentanţii municipalităţii au convenit cu constructorii calendarul lucrărilor de aşa natură încât acestea să se finalizeze undeva în toamnă. "Va trebui să terminăm lucrările mai repede cu două luni decât termenul de 31 decembrie stabilit prin contract pentru că nu putem planta copaci sau monta dale din porfir în decembrie", a zis viceprimarul.

Lucrările de reamenajare a Piaţa Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.