Instituţia Prefectului Bihor a informat, miercuri, că toate paturile de Terapie Intensivă pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 din Oradea, adică 69, sunt ocupate, astfel că a fost dispusă operaţionalizarea a 40 de paturi, dotate cu instalaţie de oxigen, în cadrul secţiei Secţiei de Boli Infecţioase de pe Republicii.

"La data de astăzi, incidenţa la nivelul judeţului Bihor este de 3,22 cazuri/1.000 locuitori, cu 2.001 cazuri active, iar incidenţa în municipiul Oradea este de 5,05 cazuri/1.000 locuitori. Creşterea numărului de cazuri din ultimele săptămâni a dus la ocuparea integrală a celor 69 de paturi ATI dedicate Covid-19", se arată în comunicatul oficial transmis de Instituţia Prefectului. 

Potrivit documentului, sunt ocupate toate cele 34 ATI de la Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu", toate cele 15 paturi ATI pentru Covid de la Spitalul Judeţean, respectiv cele 20 de paturi ATI pentru Covid de la Spitalul Pelican.

"În acest context, în coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea, până la data de 9 aprilie se va operaţionaliza Secţia de Boli Infecţioase (Staţionar II) a Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu", situată pe strada Republicii nr. 37. Secţia a fost dotată în luna ianuarie a acestui an, conform dispoziţiilor prefectului, cu o instalaţie de oxigen care va deservi cele 40 de paturi pregătite pentru cazurile Covid-19", se arată în comunicat.

Paturile nu sunt unele de Terapie Intensivă, însă pacienţii internaţi acolo vor putea primi oxigen, dacă starea lor va impune acest lucru, cu ajutorul instalaţiei cu care a fost dotată recent secţia. "Am identificat medici şi personalul medical necesar astfel încât să putem operaţionalizăm cele 40 de paturi şi să avem linie de gardă, asistenţi, brancardieri, infirmieri", a declarat la solicitarea BIHOREANULUI Laurenţiu Chiană, managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Saloane dintr-o altă parte a clădirii de pe Republicii nr. 37 (înspre Louis Pasteur) găzduiesc deja pacienţi Covid-19. 

Pe de altă parte, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a făcut miercuri, de Ziua Mondială a Sănătăţii, un apel către bihoreni să respecte măsurile de prevenire a răspândirii Covid. 

"Este important ca sistemele de sănătate să fie cât mai bine organizate şi dotate, iar accesul tuturor la sistemul de sănătate publică să fie unul facil. În acelaşi timp, sănătatea unei societăţi este strâns legată de conştiinţa fiecărui cetăţean că trebuie să respecte toate măsurile de siguranţă sanitară care se impun în situaţii speciale. Doar împreună, prin eforturi comune precum păstrarea normelor de igienă, respectarea restricţiilor de distanţare socială şi vaccinare putem să trecem mai repede prin pandemie şi să revenim la normalitate", a transmis prefectul.