Viceprimarul Mircea Mălan şi managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, alături de Cristian Delcea, de la Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, au anunţat luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Municipal, începerea a două noi şantiere la principalele spitale orădene, pentru modernizarea blocurilor operatorii.
Proiectele, a căror valoare cumulată depăşeşte 5 milioane euro, se vor adăuga astfel altora, deja făcute, precum Viva Anima, în valoare de peste 2 milioane euro, prin care a fost înfiinţat Centrul de Cardiologie Intervenţională, ori cele prin care au fost modernizate ambulatoriile Spitalelor Municipal şi Judeţean, precum şi secţia de Terapie Intensivă a acestuia din urmă.
5 din 10 la Judeţean
La Spitalul Judeţean, unde blocul operator are o vechime de peste 30 de ani, din cele 10 săli de operaţii 5 vor fi reabilitate complet, la standardele anului 2014 (ale Uniunii Europene, nu ale României, care sunt mai puţin pretenţioase), până în luna noiembrie. Restul urmează să fie modernizate până cel târziu în 2018, "dar noi sperăm să le facem până în 2016", a spus dr. Gheorghe Carp, managerul unităţii.
În cadrul proiectului, finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin programul transfrontalier Hu-Ro (5 milioane euro în cele două spitale din Oradea, iar 1 milion pentru partenerul din proiect, Universitatea Debreţin), cele cinci săli de la Judeţean vor avea echipamente în valoare totală de peste 2,03 milioane euro, inclusiv un sistem de neuronavigaţie de 450.000 euro necesar secţiei de Neurochirurgie. Alte 3 milioane lei vor fi cheltuite pentru lucrările de recompartimentare şi construcţie, în urma cărora cele 5 săli vor avea sisteme de ventilaţie de 2,5 milioane lei şi pereţi zugrăviţi cu o vopsea specială, pentru asigurarea asepsiei şi prevenirea infecţiilor.
"Cele cinci săli vor fi utilizate de chirurgii de la Chirurgie Plastică, Neurochirurgie, Chirurgie Generală, Chirurgie ORL şi Buco-Maxilo-Facială şi Ortopedie", a explicat dr. Carp, precizând că lucrările vor fi gata în noiembrie, iar între dotări sunt incluse, de asemenea, mese, lămpi, mobilier special, o linie de laparoscopie completă (în valoare de 172.000 euro) şi una de artroscopie (de 168.000 euro), precum şi instrumentar (de 135.000 euro).
Atenţie specială Chirurgiei Oncologice
În ceea ce priveşte cele patru săli de operaţii ce vor fi modernizate la Spitalul Municipal, lucrările au şi început (fiind executate de o asociere de firme condusă de SC Eurociv Cons SRL), valoarea totală a investiţiilor fiind aici de peste 1,39 milioane euro în echipamente şi peste 1,4 milioane euro în lucrări.
Două săli, a explicat dr. Carp, vor fi pentru Chirurgia Pediatrică, Ortopedie Pediatrică şi Chirurgie Generală, iar altele două pentru Chirurgie Oncologică, una urmând să fie "cea mai modernă din România", deoarece va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru telemedicină (sistem de transmitere şi recepţionare a datelor), ceea ce va permite "ca oricând să apelăm la consultanţă de specialitate la centre din ţară si din străinătate, în situaţii delicate, de mare complexitate". Asta nu înseamnă, însă, că la Oradea nu vor exista chirurgi oncologici de primă mână, a precizat Carp, deja trei medici (doi orădeni şi unul "importat" din afară) având competenţe certificate în această subspecializare.
Termenul de finalizare a lucrărilor şi dotărilor este, şi pentru cele patru săli de la Municipal, tot luna noiembrie a acestui an.
Criteriile, strict medicale
Pentru că, aşa cum până şi un nespecialist îşi dă seama, nevoile din sistemul medical sunt uriaşe, dar posibilităţile finite, viceprimarul Mircea Mălan a explicat că toate investiţiile făcute până acum în spitalele din Oradea au fost decise în urma consultărilor specialiştilor din Primărie - conducere şi specialiştii Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională - cu cei din spitale. "Nu facem nimic fără a ne consulta cu medicii, iar criteriile de stabilire a priorităţilor sunt strict medicale", a spus viceprimarul Mălan.
Pe de altă parte, Cristian Delcea (DMPFI) a subliniat că Oradea este oraşul din România care a ştiut să profite cel mai mult de pe urma fondurilor europene ce puteau fi folosite pentru modernizarea spitalelor, indiferent de programele şi axele de finanţare pe baza cărora au fost întocmite proiectele. "Din opt judeţe care au concurat în programul Hu-Ro, noi am luat 60% din fondurile disponibile, în condiţiile în care numărul şi totalul valoric al proiectelor depuse au depăşit de două-trei ori fondurile disponibile. În final, am accesat peste 4 milioane euro din total celor 6 milioane euro", a spus Delcea.
Şi mai lăudabil e că, dacă "în alte părţi toţi banii s-au dus pe studii, şi nimic nu se vede practic, la Oradea toţi banii se văd în clădiri şi echipamente", a adăugat şi managerul de la Judeţean, care - pentru a fi şi mai uşor de înţeles - a precizat că doar ca urmare a înfiinţării Centrului de Cardiologie Intervenţională prin proiectul Viva Anima rata mortalităţii a scăzut în acest spital cu 10% în prezent faţă de 2012.