Doi tineri arcaşi orădeni au reuşit să se califice la un turneu foarte important, Campionatul European de Tineret. Victor Kiss (juniori compound) şi Vivien Bălteanu (cadete compound) sunt legitimaţi la Clubul Sportiv "Redpoint" Oradea şi sunt printre sportivii care au rezistat timpului şi antrenamentelor, obţinând rezultate din ce în ce mai bune.

Cei doi au plecat vineri în cantonament la Bucureşti, la baza sportivă Tunari, urmând ca după o săptămână de antrenamente alături de alţi şase sportivi ai loturilor naţionale de compound, să concureze la Campionatul European de Tineret. "Au tot ce le trebuie pentru a face performanţă: pregătire, curaj, determinare. Un rezultat foarte bun i-ar propulsa în elita tirului cu arcul", a declarat antrenorul C.S. Redpoint, Mircea Stroe.

Vivien Bălteanu are 15 ani şi tocmai a dat evaluarea naţională la Liceul Sanitar din Oradea. Trage cu arcul de aproape doi ani şi a perseverat permanent în acest sport, deşi ar avea nevoie de un echipament mai profesional. Cu toate acestea, este campioană naţională la categoria ei, atât la indoor cât şi la outdoor. Victor Kiss are 16 ani şi este elev la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, profilul matematică - informatiă intensiv. Trage cu arcul de aproape doi ani, obţinând constant rezultate bune. Este campion naţional la categoria lui, atât la probele de sală cât şi la cele în aer liber.

Clubul orădean are o pepinieră foarte bună de copii, cadeţi şi juniori, la divizia de compound, care în viitor ar putea obţine performanţe superioare, cu o pregătire adecvată şi echipamente de bună calitate. "Din păcate, în lipsa unui sprijin adecvat, C.S. Redpoint Oradea dispune doar de echipamente mediocre, fiind de admirat sportivii care reuşesc, cu aceste dotări, să obţină rezultate competiţionale foarte bune", după cum a mai precizat Mircea Stroe.

"Talentul lor şi dorinţa de reuşită sunt, fără îndoială, determinante în acest sport olimpic foarte elegant dar şi costisitor. Cred că acest sport ar merita o atenţie mai mare din partea autorităţilor locale, deoarece poate aduce mult prestigiu oraşului şi comunităţii", a declarat şi Luca Baroni, un alt tehnician al clubului, profesionist legitimat la Federaţia Italiană de Tir cu Arcul, care se ocupă, din pură pasiune, şi de o parte dintre juniorii orădeni.

De menţionat că tirul cu arcul a devenit, în ultimii ani, o prezenţă constantă în Oradea şi judeţul Bihor, cele şase cluburi autorizate şi două asociaţii fiind grupate în Asociaţia Judeţeană pe ramura de sport, care organizează şi un campionat judeţean.