Şansele de supravieţurire a celor peste 350.000 de cardiaci din Bihor şi Hajdu-Bihar vor creşte. Reprezentanţii municipalităţii au semnat, joi, contractul de finanţare a proiectului privind înfiinţarea la Oradea a Centrului euroregional de intervenţie cardio-vasculară invazivă "Viva Anima".

Finanţat prin intermediului Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 proiectul, în valoare de 2 milioane de euro, are ca scop reducerea mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare în regiunea Bihor-Hajdu-Bihar şi reintegrarea pacienţilor în comunitatea locală şi pe piaţa muncii.

"Proiectul are o durată de implementare de 18 luni, dar sper ca în cea de-a doua jumătate a anului viitor să fie deja funcţional pentru că aici este vorba de salvarea de vieţi omeneşti", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp, în cadrul conferinţei de presă care a urmat semnării contractului. La eveniment au mai luat parte, printre alţii, chirurgul Jagomos Endre, în calitate de reprezentat al părţii ungare, parteneră în proiect, şi doctorul Virgil Popa de la Spitalul Judeţean, unde va fi amenajat noul centru.

Importante sunt cadrele medicale!

Conform proiectului, conceput iniţial pentru Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi transferat Spitalului Judeţean, care urmează să se specializeze în medicina de urgenţă, noul centru va fi amenajat la etajul III al clădirii. Printre obiectivele urmărite se mai numără achiziţionarea unui angiograf, specializarea timp de un an a unui număr de 20 de cadre medicale orădene în cadrul Clinicii "Auguszta" a Universităţii Debreţin şi elaborarea unei strategii euroregionale româno-ungare în domeniul cardiologiei.

Român de origine, dr. Jagamos Endre s-a stabilit cu familia în Debreţin, practică medicina în Suedia şi spune că scopul principal al proiectului îl constituie specializarea cadrelor medicale. "Cel mai mare câştig din acest proiect nu sunt dotările, în sănătate "marfa" nu este aparatul, oricât de performant ar fi, şi nici secţia hotelieră, pentru că nimeni nu vine la spital ca să stea confortabil, ci surorile medicale şi doctorii care produc rezultate", a declarat Jagamos.

Din suma totală de 2.029.581 euro, 1,8 milioane euro vor fi alocate părţii române pentru investiţii în infrastructură şi dotări, 227.960 euro revenind Universităţii Debreţin pentru perfecţionarea în domeniul chirurgiei cardio-vasculare a cadrelor medicale din viitorul centru.