Complexul wellness termal "Nymphaea", pe baza căruia municipalitatea vrea să dezvolte viitoarea staţiune turistică "Crisius", prinde contur. Consiliul Local a aprobat în şedinţa de luni tema de proiectare privind valorificarea rezervaţiei de zonă verde Dealul Ciuperca - Podgoria Varadinum în vederea promovării turismului de agrement prin crearea complexului "Nymphea".

Municipalitatea vrea să atragă fonduri europene pentru amenajarea zonei prin intermediul uneia din linile de finanţare ale Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice care urmează să fie lansată în primul trimestru din anul 2011. "Proiectul are ca scop punerea în valoare a acestui punct turistic, conform tradiţiilor specifice Oradiei şi dezvoltarea zonei turistice şi de agrement care are la bază utilizarea apei geotermale", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

"Observatorul" Ciuperca

Pentru creşterea atractivităţii zonei, municipalitatea vrea să amenajeze pe Dealul Ciuperca, unul dintre puţinele puncte de unde poate fi admirată panorama oraşului, a unei zone de tip observator.

Municipalitatea mai are în vedere înlăturarea vegetaţiei crescute necontrolat, amenajarea unei zone verzi după conceptul de "Grădină botanică" în aer liber şi dezgroparea formaţiunilor calcaroase denumite ooliţi de sub deal astfel încât să devină vizitabil de către turişti. Pentru ca întreaga zonă să fie cât mai accesibilă, dealul va fi brăzdat de alei de acces prevăzute cu balustradă şi mobilier urban, de la băncuţe, coşuri de gunoi şi filigorii până la corpuri de iluminat.

Satul din strada Făcliei

La fel, în vecinătatea fostei zone de protecţie a Uzinei de Apă nr. 5, în prezent nefolosite, vor fi amenajate spaţii verzi prin plantarea de arbori şi arbuşti. Porţiunea de teren cuprinsă între malul Crişului Repede şi strada Făcliei a fost rezervată de municipalitate viitorului "sat rustic" destinat atragerii turiştilor cu venituri medii, care nu îşi permit sau nu doresc să se cazeze la hotel.

Pentru valorificarea viitorului sat de vacanţă municipalitatea vrea să investească pe bani europeni în construcţia de alei, dotarea cu utilităţi şi mobilier urban precum coşuri de gunoi, bănci şi filigorii. Primăria doreşte şi construcţia unui pod de pontoane peste malul Crişului Repede care să lege satul rustic de zona de agrement a staţiunii Crisius care va fi dezvoltată pornind de la actualul amplasament al ştrandului municipal.

Municipalitatea va aloca de la bugetul local 50.000 lei fără TVA pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice a viitoarelor lucrări.