Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul aparţine Comunităţii Evreilor din Oradea.
Singura pe o rază de 1.000 kilometri
Echivalentă facultăţii de teologie, şcoala de religie iudaică ortodoxă de la Oradea va instrui tineri care vor să îşi aprofundeze studiile în iudaism sau să devină, după absolvire, rabini.
"Va fi prima şcoală rabinică ridicată pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război mondial. În zonă au mai existat Yeshiba (n.r. şcoală rabinică) la Valea lui Mihai şi Săcueni înainte de război, şi la Arad şi Timişoara până în anii ʼ60, dar apoi au dispărut", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann.
Potrivit acestuia, şcoala va fi ridicată pe un amplasament aparţinând comunităţii evreilor de la intersecţia străzilor Mihai Viteazul şi Mihail Kogălniceanu, cu front la aceasta din urmă.
"La parter va funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică, la primul etaj vor fi două săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea dormitoarele pentru cei 15 – 20 studenţi şi cam trei profesori", a spus Koppelmann.
Investiţie de 1,2 milioane euro
Construcţia şcolii rabinice va costa circa 1,2 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi de Comunitatea Evreilor, şi ar putea fi finalizată în circa un an. Investiţia a ajuns în faza analizării în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Construcţia va putea fi autorizată după ce Comunitatea Evreilor din Oradea va fi primit avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor, dat fiind faptul că aceasta se află în proximitatea sinagogii din strada Mihai Viteazul, care este monument istoric.
În plus, pentru a face loc imobilului, constructorul va trebui să demoleze o anexă ridicată în primul deceniu al anilor 2000 şi două garaje.
"La proiectarea noii clădiri am încercat să păstrăm memoria locului, fapt pentru care am făcut apel la ceea ce a fost moara Emilia de peste drum, acum demolată. Ca o referire la aceasta, la faţadă am păstrat textura de cărămidă", a declarat arhitectul Cristian Puşcaş, reprezentantul firmei Novartis, care a proiectat mobilul.
Clădire lângă Cazarma Husarilor...
Pe de altă parte, CMUAT a discutat în aceeaşi şedinţă de săptămâna trecută posibilitatea construirii unei clădiri moderne, cu spaţii comerciale la parter şi locuinţe la cele două etaje, pe o parcelă de colţ de la intersecţia străzilor Satelitului şi Retezatului, în proximitatea Cazarmei Husarilor.
Construcţia cu destinaţie militară, aflată în ruină, se numără printre puţinele monumente orădene rămase în picioare încă din secolul XVIII. Aceasta a avut de-a lungul timpului mai mulţi proprietari şi a găzduit, pe rând, ateliere, depozite, birouri şi chiar locuinţe.
Având în vedere importanţa monumentului, membrii CMUAT au analizat cu atenţie documentaţia primită. Comisia a respins propunerea beneficiarului, invocând regimul de finisaje, volumul construit, suprafeţele vitrate, retragerile către anumite străzi şi distanţa prea mică faţă de monumentul istoric. "Noua volumetrie va trebui să arate mai mult respect faţă de monumentul istoric", a declarat pentru BIHOREANUL arhitectul şef, Radu Fortiş.
Iniţiatorii proiectului vor trebui să revină în CMUAT cu o nouă propunere, în care imobilul să îşi reducă din înălţime.