Parcul Eurobusiness din Şoseaua Borşului este doar începutul. Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că anul viitor Oradea va avea nu mai puţin de trei parcuri industriale, cu o suprafaţă totală de 162,6 hectare, în diferite stadii de implementare.

"Pe lângă Parcul Industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului, în care anul viitor vor introduce utilităţile, pentru 2012 ne-am propus amenajarea a încă două parcuri industriale în Şoseaua Ogorului şi în zona industrială din spatele CET I", a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Delia Ungur, directorul Parcului Industrial Eurobussines.

Cel mai mare parc industrial al oraşului va rămâne Eurobusiness I din Şoseaua Borşului, cu o suprafaţă totală de 121 hectare. Aici, municipalitatea a demarat deja lucrările de introducere a reţelelor de apă, canalizare, termoficare şi drumuri. Investiţia a fost adjudecată de firmele Construcţii Bihor, Drum Construct şi Energo Montaj pentru suma de 45 milioane lei şi are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului 2012.

Gradul de ocupare al zonei industriale este de 45%, municipalitatea având deja încheiate contracte de concesiune cu 26 de firme, dintre care Faist, Decoletaje şi Carbenta şi-au finalizat construcţiile în cursul acestui an, iar Shinheung funcţionează aici din 2010. Coreenii au făcut în acest an demersuri pentru cumpărarea terenului aferent fabricii, tranzacţie care va aduce bugetului local venituri de 800.000 de euro.

Zona industrială "Tancodrom"

Cel de-al doilea parc industrial al oraşului va avea o suprafaţă de 23,8 hectare şi va fi amenajat în Şoseaua Ogorului, lângă fostul tancodrom. În cursul acestei luni municipalitatea va organiza o dezbatere publică pe tema oportunităţii acestei investiţii urmând ca în luna ianuarie a anului viitor să fie finalizate documentele premergătoare construcţiei acestuia, iar în februarie să obţină titlul de parc industrial în baza căruia să poată organiza prima licitaţie pentru concesionarea terenului.

"Deocamdată nu am reuşit să alocăm parcului industrial decât o suprafaţă de 23,8 hectare, dar în zonă mai sunt 60 de hectare de teren administrate de Ministerul Apărării Naţionale. Sperăm să intrăm în posesia acestui teren prin Hotărâre de Guvern deoarece pentru antrenamentul structurilor locale ministerul nu are ce face cu această suprafaţă", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a spus că parcul industrial din Şoseaua Ogorului este gândit să servească firmelor orădene care vor să se relocheze şi nu au nevoie de suprafeţe mari de teren. "Avem obligaţia morală să oferim companiilor locale aceleaşi facilităţi de care beneficiază şi firmele care vin pentru prima dată în Oradea, în fond, şi unele şi altele, funcţionează pe aceeaşi piaţă", a spus Bolojan.

Fabrici lângă CET

Cel de-al treilea parc industrial gândit de municipalitate va avea o suprafaţă de 17,8 hectare şi va fi amplasat în spatele CET I cu ieşire la drumul uzinal. Amplasamentul va fi pus în valoare prin modernizarea drumului uzinal, care porneşte din sensul giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului şi ocoleşte zona industrială pentru a străbate cartierul Episcopia cu ieşire în strada Uzinelor în dreptul UAMT. Acest parc industrial are avantajul strategic al proximităţii liniei ferate, fapt care îi face pe reprezentanţii municipalităţii să fie încrezători în şansele de atragere a investitorilor.

Primarul Ilie Bolojan a spus că înfiinţarea în paralel a trei zone industriale va aşeza Oradea pe harta investitorilor. "Probabil că aceste parcuri vor fi mobilate în întregime abia peste cinci sau zece ani, dar prin amenajarea lor vom fi pe harta dezvoltării economice iar investitorii vor fi tentaţi să viziteze Oradea fie şi numai pentru a vedea ofertele", a spus edilul.

Pentru anul viitor municipalitatea pregăteşte o campanie de atragere a unor investiţii strategice în Eurobusiness Parc I având în vedere avantajul declanşării lucrărilor de introducere a infrastructurii, obţinerea titlului de parc industrial pentru zona din Şoseaua Ogorului şi demararea procedurilor pentru înfiinţarea parcului din spatele CET I. Valoarea investiţiilor care vor fi făcute în Eurobusiness Parc I sunt estimate pentru 2012, conform contractelor deja semnate, la circa 40 milioane euro, acestea urmând să genereze anul viitor nu mai puţin 500 noi locuri de muncă.

Dacă pentru infrastructura din primul parc industrial al oraşului, municipalitatea a atras fonduri europene, reţelele de drumuri, apă, canalizare şi termoficare din următoarele două parcuri vor fi suportate din bugetul local.