Consiliul Local a aprobat, miercuri, participarea municipiului Oradea la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului, cu sediul în Timişoara.

0,5 euro pe cap de orădean

Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor PNL şi a unei părţi din opoziţie. Consilierii PSD s-au abţinut de la vot în vreme ce reprezentanţii UDMR au votat "pentru", deşi liderul grupului, Kirei Melinda, a ridicat semne de întrebare faţă de contribuţia oraşului la bugetul asociaţiei.

Potrivit propunerii, municipalităţii Oradea va contribui cu 20.000 lei la constituirea patrimoniului iniţial al asociaţiei şi va achita o cotizaţie anuală de 0,5 euro pe cap de locuitor, echivalentul a 110.000 euro.

"Nu putem accepta o cotizaţie de 0,5 euro pe cap de locuitor", a spus Kirei Melinda. Liderul grupului UDMR a făcut un calcul şi a concluzionat că la nivelul AVE s-ar aduna, numai din contribuţii, circa 526.000 euro pe an.

"526.000 euro pe an înseamnă 43.000 euro pe lună. La un salariu mediu de circa 1.000 euro pe lună asta înseamnă 43 de angajaţi. Nu înţeleg de ce este nevoie de atâţia angajaţi", a spus Kirei.

În replică, primarul Ilie Bolojan a explicat că sumele colectate din contribuţiile asociaţiilor nu vor fi tocate pe cheltuieli de personal.

"80% din bani se vor duce pe proiectele pe care va trebui să le pregătim pentru perioada de finanţare 2021 – 2027. Sigur, va trebui să avem experţi care să lucreze, dar nu sunt bani pentru salarii", a spus edilul.

Conducere prin rotaţie

Potrivit raportului de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre, AVE se va constitui ca persoană publică de drept privat fără scop patrimonial având ca asociaţi municipiile Timişoara, Arad, Cluj Napoca şi Oradea.

Sediul asociaţiei a fost stabilit la Timişoara, dar conducerea acesteia va reveni prin rotaţie câte un an de zile primarii celor patru municipii.

Oradea va fi reprezentată în AVE de primarul Ilie Bolojan şi directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, iar viceprimarul Florin Birta este membru supleant.

Scopul asociaţiei vizează printre altele: îmbunătăţirea mobilităţii între cele patru localităţi (accelerarea proeictului autostrăzilor Transilvania, Via Carpatia şi Timişoara Belgrad, realizarea unei conexiuni feroviare de mare viteză, etc.), susţinerea dezvoltării economice şi sociale (susţinerea mediului de afaceri prin custere regionale, a parteneriatului între universităţi, etc), creşterea performanţei administraţiei (transferul de bune practici, dezvoltarea de programe comune, etc.) şi promovarea modelului european de politică publică (implementarea conceptului smart-city, digitalizarea administraţiei şi altele).