Eşti pasionat de calculatoare, robotică sau informatică, ai idei şi nu ai bani să le pui în practică? Eşti aşteptat la Oradea. Municipalitatea va lansa în dezbatere publică un program dedicat dezvoltării acestui sector, care prevede acordarea de burse pentru elevi şi studenţi, facilităţi fiscale şi sprijin tip start-up pentru firmele IT.

Anunţul a fost făcut, vineri, într-o conferinţă de presă organizată de primarul municipiului, Ilie Bolojan, la care au mai participat directorul economic al instituţiei, Eduard Florea, şi un antreprenor din domeniul IT, Gabriel Ciordas, de la Smartware.

Pol de dezvoltare în IT

"Oraşul Oradea nu are în plan acordarea de vouchere sociale. Noi am ales să investim în oameni. Şi pentru că suntem conştienţi de rolul important pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locală, ţinând cont de interesul crescut al tinerilor pentru acest domeniu, Oradea îşi propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech în municipiu, dorind să devină un pol naţional de dezvoltare. Clujul, de pildă, are peste 22.000 de IT-şti. În Oradea sunt circa 1.500-2.000 de oameni. Există spaţiu de creştere, iar noi vrem să asigurăm condiţiile", a explicat primarul.

Denumit "Realizează-te în Oradea!", proiectul îşi propune să crească gradul de interacţiune între municipalitate, licee orădene, universitate şi firmele IT, pentru a-i încuraja pe tinerii specializaţi în acest domeniu să rămână în Oradea.

Proiectul, care se va lansa în dezbatere publică, îşi propune crearea unui fond de investiţii pentru susţinerea start-up-urilor orădene din domeniul IT, reducerea impozitului pe proprietate sau chiar gratuitate pentru spaţiile utilizate de companiile din domeniu, dar şi susţinerea financiară a elevilor şi studenţilor din domeniul IT.

"Măsurile sunt structurate pe trei paliere - pentru elevi, studenți și antreprenori - şi impun implicarea activă a tuturor factorilor angrenaţi în realizarea acestui deziderat. În licee, de pildă, vom organiza întâlniri, prelegeri ale reprezentanţilor firmelor de IT din Oradea, pentru a-i informa pe elevi despre oportunităţile de carieră profesională în Oradea", a explicat directorul economic Eduard Florea.

Cu condiţii

Potrivit proiectului, bursele vor fi acordate liceenilor înscrişi la specializări de matematică informatică ori care au obţinut rezultate la concursuri de specialitate: robotică, informatică, matematică.

Bursele vor fi de câte 200 lei/lunar şi se vor acorda din semestrul ll (luna februarie) pentru cei din clasele a Xl-a, iar pentru cei din clasa a Xll-a, pe tot parcursul anului şcolar. Pentru anul şcolar 2018-2019, bursele se vor acorda pentru ambele categorii din luna februarie.

Condiţia impusă este ca elevii să fi obţinut pe anul precedent o medie generală de minim 8.50 şi nota 10 la purtare. Bursa integrală se acordă pentru o frecvenţă şcolară integrală, proporţional cu numărul de zile de şcolarizare, excepţie făcând absenţele motivate. "Beneficiarii de bursă au obligaţia de a se înscrie la o universitate din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT şi să fie admişi. Dacă nu, aceştia vor restitui contravaloarea bursei", a mai spus Florea.

În cazul studenţilor, cei care vor beneficia de sprijin vor trebui să realizeze stadii de practică la firme locale din domeniul IT şi să prezinte în acest sens adeverinţă ori contract de muncă.

Mentori cu bani

Programul prevede facilităţi fiscale şi pentru antreprenorii din domeniul imobiliari care realizează clădiri de birouri premium şi care ar putea beneficia de o reducere de 50% a impozitului pe clădire, în timp ce pentru cei care găzduiesc firme IT se mai adaugă încă o reducere de 50%.

Cel mai mare sprijin vine, însă, pentru tinerii antreprenori din domeniu. Primăria va înfiinţa un fond de investiţii care va fi administrat de o societate pe acţiuni înfiinţată de Municipiul Oradea, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, împreună cu companii de experienţă în domeniul IT&C.

Capitalul social al societăţii va fi format din aportul oraşului, de 300.000 euro, la care se adaugă aportul partenerilor privaţi (5.000 euro euro/partener).

"Partenerii privaţi vor fi selectaţi printr-o procedură publică", a spus primarul Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, fondul de investiţii va fi destinat susţinerii unor idei de afacere fezabile în domeniul IT, precum şi ale serviciilor IT şi software, securitate cibernetică, inteligenţă artificială, transformare digitală, soluţii IT pentru sănătate, FinTech, etc.

Selecţia firmelor de start-up va fi făcută de o echipă de specialişti din domeniu, iar una dintre condiţii va fi ca activitatea firmelor selectate să fie înregistrată în Oradea, iar pentru o perioadă de 5 ani, minim 75% din personalul creativ - software developeri, arhitecţi, designeri, product şi project manageri - să îşi desfăşoare activitatea în Oradea sau Zona Metropolitană Oradea.

"Ideea acestui proiect este de a-i susţine pe antreprenori să nu îşi vândă inteligenţa ca materie primă, ci ca produs finit. În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari oraşe în domeniul IT. Noi cei din sfera IT, nu vom fi doar nişte arbitri, vom participa şi noi cu fonduri proprii şi în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aş dori să ofer din experienţa mea celor care vor să rămână în Oradea şi să-şi dezvolte afacerea în Oradea", a spus şi Gabriel Ciordaş, de la Smartware, primul antreprenor din domeniul IT care şi-a exprimat intenţia de a intra în proiectul municipalităţii. Oferta este deschisă, însă, şi altor antreprenori, indiferent dacă sunt din Oradea sau alte zone.

Proiectul Primăriei Oradea va intra în dezbatere publică în următoarea perioadă după care, în luna decembrie, va fi înaintată Consiliului Local, pentru aprobare.