Oradea vrea să își înființeze pe fonduri europene, în municipiu și localitățile din zona metropolitană, o rețea de 10 depozite de mărfuri care să fie aprovizionate cu autovehicule electrice. Investiția este menită să ducă la fluidizarea traficului și reducerea poluării.

Cu vehicule electrice

„În contextul creșterii exponențiale din ultimii ani a transportului de mărfuri la nivelul Municipiului Oradea (ilustrată prin creșterea numărului de centre de consolidare, a volumului de mărfuri transportate, respectiv a numărului de clienți), prin acest proiect se are în vedere testarea unei rețele automatizate de depozite (lockere) în 10 locații diferite din Municipiul Oradea și zona metropolitană (stație de transport public, parcare publică, piață, autogara Nufărul, zone adiacente unor instituții  publice)”, se menționează într-un comunicat al Primăriei.

Conform municipalității „livrarea la nivelul acestor depozite automatizate va fi asigurată prin intermediul unor autovehicule electrice de către compania Sameday, partener în proiect”.

Pentru dezvoltarea sectorului logistic

În cadrul proiectul va fi testată o aplicație de colectare de date privind impactul livrării ”pe ultimul kilometru” (amprenta carbon pentru coletele livrate, distanța de livrare, număr de colete livrate, ore de vârf, etc) și va fi elaborat și Planul de Logistică Durabilă la nivelul Municipiului Oradea și al Zonei Metropolitane.

„Testarea acestui serviciu de livrare, bazat pe o rețea automatizată de depozite, în zone cât mai diverse la nivel urban și peri-urban (stație de transport public, parcare publică, piață, autogară, zone adiacente unor instituții  publice) va permite colectarea datelor necesare pentru simularea lanțurilor logistice, dezvoltarea unor parteneriate cu alți operatori logistici și crearea unor reglementări la nivel local în vederea reducerii impactului negativ al transportului de mărfuri”, a transmis Primăria.

Rețeaua logistică va fi înființată în cadrul unui proiect de 7,9 milioane euro depus spre finanțare prin programul Horizon Europe. Primăria Oradea, căruia îi revine 334.000 euro, este parteneră în proiect alături de Universitatea Duisburg-Essen (Coordonator), orașele Hamburg, Girona, Istanbul, Londra, Reykjavík, Lucca, Čačak, Alba-Iulia și alți operatori de logistică din Europa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!