Un orădean în vârstă de 43 ani s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscală, după ce ar fi vândut "la negru" electronice şi electrocasnice de peste 2,5 milioane de lei pe platforma OLX. În urma percheziţiilor desfăşurate miercuri, la locuinţa şi la proprietăţile acestuia, anchetatorii au găsit dispozitive electrice și electronice de aproximativ 100.000 euro.

Potrivit unui comunicat transmis joi de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa, cercetările în caz au fost efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bihor.

"Din verificări a reieşit că, în perioada 2016 - septembrie 2024, bărbatul ar fi desfășurat activități de comerț online, cu produse electronice și accesorii, prin intermediul unei platforme de comerț online, folosind diferite nume de utilizator, fără a fi autorizat în acest sens, în urma cărora ar fi obținut venituri pe care nu le-ar fi declarat organelor fiscale, în valoare totală de aproximativ 2.500.000 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi a impozitelor datorate la bugetul general consolidat al statului", se arată în informare.

Prejudiciul total, cauzat astfel bugetului consolidat al statului, a fost estimat, până în prezent, la aproximativ 500.000 de lei, reprezentând TVA, impozit pe venit, CAS și CASS.

În urma perchezițiilor derulate miercuri, poliţiştii SICE au găsit în total 400 de dispozitive electrice și electronice - tablete, laptopuri, telefoane mobile, aparate electrocasnice - în valoare totală de aproximativ 100.000 euro care au fost indisponibilizate de anchetatori, pentru a le stabili provenienţa şi modul în care au fost achiziţionate.

De asemenea, anchetatorii au ridicat, în vederea cercetărilor, diverse înscrisuri, ambalaje pentru curierat, 3 terminale mobile, o unitate centrală de sistem, o tabletă, 6 medii de stocare, carduri bancare, precum și 12.700 de Euro și 15.250 de lei.

"În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 4 terenuri, a unui imobil de locuit, precum și pe sumele de bani identificate în cadrul perchezițiilor, adică 12.700 de Euro și 15.250 de lei", mai scrie în comunicatul Poliţiei Bihor.

Activităţile de miercuri s-au desfăşurat în cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române. Cercetările în caz sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.