Tribunalul Satu Mare a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele orădeanului Silviu Fâşie, de 27 de ani. Tânărul este acuzat de contrabandă cu ţigări, după ce, în noaptea de 18/19 septembrie, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră din PCTF Halmeu, care au descoperit în autoturismul său 6500 de pachete de ţigări Jin Ling, de provenienţă ucrainiană.

Prinderea orădeanului nu a decurs fără incidente. Maşina tânărului a fost urmărită de poliţiştii de frontieră din momentul în care a ieşit din curtea unei case din Halmeu, împreună cu alte două autoturisme, unul condus de soţia orădeanului, Gabriela, iar celălalt de proprietarul imobilului, sătmăreanul Ioan Viorel Zimbru.

Deşi poliţiştii le-au făcut semne şoferilor să oprească, aceştia au apăsat pedala de acceleraţie, încercând să dispară. În timp ce orădeanul gonea spre Sălaj, soţia acestuia şi sătmăreanul au încercat să blocheze în trafic cu maşinile echipajele poliţiei de frontieră.

În final, Silviu Fâşie a fost prins după aproximativ 120 km, în localitatea Bocşa din judetul Sălaj, doar pentru că, din cauza vitezei excesive, autoturismul său a derapat şi a ajuns pe calea ferată, unde a mai parcurs aproximativ 60 de metri până să oprească.

În maşina lui, poliţiştii au găsit 6.500 de pachete de ţigări marca Jin Ling, care urmau să fie vândute în Oradea.

Între timp, un alt echipaj al Poliţiei de Frontieră a reuşit să o oprească în trafic pe soţia orădeanului, aflată la volanul unui autoturism marca Skoda, înmatriculat în Bihor, iar o zi mai târziu poliţiştii de frontieră l-au găsit şi pe sătmărean. La fel ca Fâşie, individul a încercat să scape şi a luat-o la fugă, iar oamenii legii au fost nevoişi să recurgă la focuri de armă pentru a-l opri şi duce la sediul Poliţiei de frontieră.

La cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Silviu Fâşie şi Ioan Viorel Zimbru au fost arestaţi pentru 29 de zile pentru contrabandă, deţinere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător şi evaziune fiscală.

Liana Gabriela Fâşie a scăpat doar cu 24 de ore petrecute în Arestul Poliţiei Satu Mare, fiind cercetată acum în libertate pentru complicitate la contrabandă. Potrivit procurorilor, tânăra de 26 de ani avea rol de antemergător, "în vederea asigurării traseului pentru a face cunoscute inculpatului poziţia eventualelor posturi de control ale organelor de poliţie".

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, prejudiciul creat bugetului consolidat al statului fiind estimat la 61.083 lei Autoturismele celor doi orădeni, un Audi A3 BH-59-LYA şi o Skoda BH-10-UDG, au fost indisponibilizate pana la finalizarea cercetărilor.

Atât Fâşie cât şi Zimbru au atacat deciziile de arestare luate de Tribunalul Satu-Mare prin recurs, care urmează să se judece la Curtea de Apel Oradea.