O orădeancă a fost condamnată definitiv la 1 an şi o lună de închisoare, în regim de detenţie, sub acuza de înşelăciune şi uz de fals, după ce, în cârdăşie cu alte 12 persoane, a ţepuit BCR, folosindu-se de acte false ca să obţină un credit de nevoi personale. În total, cele 13 persoane au beneficiat de împrumuturi de aproape 150.000 lei pe care nu le-au mai returnat. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliţia Bihor, femeia în vârstă de 57 ani era urmărită naţional din 24 martie şi a fost depistată, marţi, pe raza municipiului Oradea de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, care au şi încarcerat-o. 

Orădeanca, Rodica Dancea, a fost judecată într-un dosar trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care privea înşelăciuni comise în dauna BCR de o grupare de 13 persoane, prin credite obţine pe adeverinţe de venit măsluite.

Escrocheria a fost pusă la cale de Angela Babo, 31 ani, o escroacă notorie, încarcerată deja şi judecată şi în alte cauze pentru înşelăciuni ce au părţi vătămate atât persoane fizice cât şi instituţii bancare.

În dosarul BCR, Babo e acuzată că a racolat 11 persoane cărora complicele ei, Gheorghe Rusu, le-a fabricat adeverinţe de venit false. Cu documentele măsluite, oamenii au ridicat diverse împrumuturi, cea mai mare parte a banilor fiind predaţi Angelei Babo, care le lăsa "împrumutaţilor" doar un comision din sumele ridicate. 

În total, procurorii au trimis în judecată 13 persoane: Rodica Dancea, Romulus Varga, Farkas Sandor, Solyom Melinda, Tinka Margit, Ioan Varga, Claudiu Liviu Varadi, Ovidiu Radu Zoica, Adrian Gabriel Hodişan, Claudia Barbonţa, Mihai Barburaş, Angela Babo și Gheorghe Rusu.

Pentru 3 dintre persoane - Romulus Varga, Solyom Melinda și Tinka Margit - instanţa a dispus amânarea aplicării pedepselor pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune Bihor, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei, deplasările, schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Ceilalţi 10 inculpați au primit condamnări la pedepse în regim de detenţie: Ioan Varga a încasat 1 an 6 luni închisoare, Claudiu Varadi, Claudia Barbonţa, Rodica Dancea, Farkas Sandor, Mihai Barburaş şi Ovidiu Zaica au primit câte 1 an şi 1 lună închisoare, Adrian Hodişan va executa o pedeapsă de 3 ani 2 luni închisoare, în regim de detenţie, Gheorghe Rusu a primit 1 an de închisoare, cea mai mare pedeapsă de 4 ani 3 luni 20 zile închisoare, fiind încasată de Angela Babo, sentinţă la care s-a avut în vedere şi faptul că este recidivistă.

Instanţa a dispus, totodată, desfiinţarea adeverinţelor de salariu folosite pentru obţinerea creditelor şi i-a obligat pe toţi cei implicaţi în escrocherie să plătească în solidar daunele provocate, adică împrumuturile nereturnate, plus câte 1000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.